Тя се завърна, тук е и е по-страхотна от всякога! Втората генерация на 8-серия BMW е отново част от марката след като последният екземпляр от модела бе произведен през 1999 г., а от тогава феновете на немския бранд тръпнат в очакване компанията да лансира второ поколение на колата. Доста спекулации покрай дебюта му се изляха до момента, но новото BMW 8-серия е вече факт и ние сме повече от щастливи да ви го представим.

Дизайнът определено е нещото, с което трябва да започнем тази статия, просто защото той е з-а-ш-е-м-е-т-я-в-а-щ! Може би си спомняте концепта на 8-серия, който бе показан миналата година (вижте го ТУК) – е от него е останало доста и това бие на очи още от пръв поглед. Разбира се, серийният модел е доста по-обран и цивилизован, поради причината, че трябва да покрива редица норми и правила, за да стигне до производство като например буферни противоудърни зони, еърбеци във всяко кътче и други модерни превантивни системи за безопасност.

Но цялостната визия на BMW 8-серия е зашеметяващо красива. Всъщност турърът вече се определя като най-добре изглеждащото BMW от поколения насам редом до легендарни модели като BMW 507, Z8 и първата 8-серия. Продълговатата предница, ниската линия,късата задница и мускулестите форми придават спортното в GT-то до такава степен, че спокойно можем да приемем и бадж „BMW by Aston Martin“.

Перфектното GT трябва да изглежда спортно агресивно, но същевременно да е елегантно – истинско предизвикателство за инженерите и дизайнерите. BMW са отбелязали 2 от 2 в това отношение. Предницата изглежда лоша с ръбестите нацупени фарове, но огрмните бъбреци в средата балансират цялостната визия, внасяйки солидна доза „премиум“. Разстоянието от тях до предния прозорец е огромно, покривът е къс и силно скосен в задната си част, което е и може би основният дизайнерски елемент придаващ агресивната и спортна стойка на новата 8-серия, тъй като там се откриват мускулестите, широки задни колони.

За дизайна на стоповете мисля, че е излишно да коментираме. При тях BMW меко казано са надминали тенденцииите в сферата, налагайки нови стандарти. Светлините са широки в разтеглена L-форма и са скрити под изпъкналата „опашка“ завършваща горната линия на купето. Погледната отзад в 3/4 изглед, колата е страшно съблазнителна.




Интериорът е изцяло подвластен на екстериора. Външният и вътрешният дизайн на новата 8-серия се допълват по перфектен начин. В този ред на мисли ще отбележим, че салонът изглежда много добре, но е запазен изчистен – може би най-добре го описва сложната дума „спортно-елегантен“. Серия 8 не е от луксозния клас, помнете! Да, тя е луксозна, но основната и цел е да бъде и спортно GT купе. Поради тази причина средната конзола е решена във „водопадна“ форма със стилизирана визия и без привличаща вниманието на шофьора детайли. Това позволява да се концентрирате изцяло върху шофирането, което е и вечната идея на турърите.

8-серия

Разбира се тук говорим за пуризъм, а не за „спартански“ дизайн. На върха на „водопада“ е позициониран основният мултимедиен сензорен екран с диаметър от 12.3 инча, снабден с най-новата iDrive 7.0 технология на BMW. Инженерите са запазили и физическия джойстик за управление на системата, нещо което доста ни допадна, тъй като някои марки го отписват постепенно от моделите си, а безспорно той остава по-удобният контролер в много ситуации. Тук изглежда много висококачествено изработен с алуминиевия ръб за разлика от пластмасовия, който виждаме в X5. Лостът за предавките пък е изваян от кристал – някой май е взел пример от Volvo.

За аналогови уреди можете да забравите, когато погледнете кабината. Пред волана ви чака новият дисплей наречен BMW Live Cockpit и изглежда супер готино! Докато аналогът от Audi – Virtual Cockpit е малко по-ярък и вълнуващ, този тук е по-стилен и се връзва брилиантно със заобикалящата го среда. Нетърпеливи сме да го пробваме!

8-серия

Останалата част от салона е също толкова „проста“, обшита във висококачествена кожа по вратите, конзолите и седалките, така че да е красив и елегантен, но същевременно да не ви заслепява. Някои може да се оплачат имено от липсата на „блясък“ като в новия Aston Martin Vantage например, но BMW явно искат да научат клиентите да оценяват и простотата в дизайна.

Под дрехите новата BMW 8-серия се гради върху CLAR платформата на компанията и е осезаемо по-динамична и лека от предшественика си 6-серия. В голяма степен това се дължи на солидното количество карбон използвано в шасито и най-вече в средния тунел – Carbon Core технологията.

На първо време баварският гранд турър ще бъде наличен като BMW 840d xDrive и BMW M850i ​​xDrive. Първият ще получи 3.0-литров 6-цилиндров нафтов мотор, който често казано не ни се връзва в концепцията на модела, но е възможно да се окаже и добър избор, ако искате да си прекосявате континентите в тиха кола с нисък разход на гориво. 320 к.с. и 680 Нм ще ви свършат работа.

Но вие сигурно искате да чуете не за еко дизела, а за ядосания M850i, нали? Ядосан до момента, в който BMW не покажат М8, но дотогава бабаита в семейството е точно M850i. Той между другото ще бъде и единствената опция за Северна Америка в началото.
Моделът, за който искате да чуете е екипиран с 4.4 литровия V8 мотор с две турбини, но не си мислете, че на това ново бижу BMW биха сложили остарял двигател. Агрегатът е изцяло обновен, като сега произвежда 523 к.с. и 750 нм, които отиват към също напълно ревизираната 8-степенна скоростна кутия, а от там към системата за задвижване на четирите колела… също обновена.

8-серия

Според BMW М850i може да стигне от 0 до 100 км/ч за 3.6 секунди, което го поставя точно там където трябва да бъде, в лигата на големите GT-та. За сравнение Aston Martin DB11 V8 извършва упражнението за 3.7 сек. с малко по-малко мощност, а Mercedes-AMG GT S го прави за 3.5 сек. Bentley Continental GT с W12  се нуждае пък от 3.3 секунди, така че баварецът няма да се чувства изобщо чужд в компанията.

Не е тайна, че BMW са отделили много време и усилия да подобрят звука на новоподобрения си V8. Той звучи много по-мъжествено от М550i и дори от пълната M-ка. В последните години феновете масово се оплакват от шума в съвременните BMW-та, а баварците се вслушват в критиката. Така че те са сигурни, че новата 8-серия ще предложи много по-яко гърмене и трещене и като цяло по-приятен звук от задните тръби.

BMW не са имали такъв модел от много години. Двете страшно красиви поколения на Серия 6 опитаха да бъдат като оригиналната 8-серия, но не бяха толкова специални. Много красиви и добри, но не и специални. С този нов модел изглежда, че BMW са на прав път да покажат най-доброто на което са способни.