PSA ще електрифицира всички модели от 2019 г.

PSA

Френският автомобилен производител PSA ускорява електрификацията на своите модели с обявяването, че всички нови автомобили, разработени от 2019 г. нататък, ще имат и изцяло електрически или хибридни версии.

От следващата година всеки нов модел, пуснат от Peugeot, Citroën, DS, Vauxhall и Opel, ще бъде наличен и с изцяло електрически мотор или PHEV конфигурация, като последните ще имат емисии на CO2 по-малки от 49 г/км.

Само за две години PSA твърди, че ще пусне 15 нови електрически автомобила. Осем от тях ще бъдат plug-in хибриди и ще включват DS 7 Crossback E-Tense 4 × 4, който ще бъде пуснат в продажба този месец, Peugeot 3008, Peugeot 508 и 508 SW, Citroën C5 Aircross, Vauxhall Grandland X и Opel Grandland X.

Останалите седем модела ще бъдат изцяло електрически и ще включват наскоро преработения DS 3 Crossback E-Tense, който представлява първият автомобил, принадлежащ към новото електрическо поколение на PSA.

За да постигне този амбициозен план, PSA се фокусира върху изграждането на нови модели на две платформи, CMP (Common Modular Platform) и EMP2 (Efficient Modular Platform). Компанията казва, че тези архитектури са в състояние да интегрират „всяко от задвижванията на своите автомобили, както с вътрешно горене, така и електрическо или хибридно“.

Освен това платформите позволяват на заводите на PSA да изграждат модели с двигатели с вътрешно горене, хибридни или електрически такива на една и съща производствена линия. Докато CMP покрива ниските класове на PSA гамата, EMP2 поддържа компактни и по-големи модели, включително седани, купета, LAV (лекотоварни автомобили) и SUV-ове.

PSA е насочена към 100% електрификация за своите марки Peugeot, Citroën, DS, Opel и Vauxhall до 2025 г.