Project One може да подобри рекорда на Porsche 919 на Nurburgring

Project One

Mercedes-AMG са толкова уверени в предстоящата си хиперкола Project One, като твърдят, че тя би могла да подобри времето за обиколка на Porsche 919 Hybrid Evo на Nurburgring.

Според шефа на Mercedes-AMG Тобиас Мьорс, Project One ще бъде променен, за да се справи с времето на 919 и ще представлява сериозна заплаха. За съжаление, германският производител е малко вероятно да гони рекорд на пистата.

„Можем ли да победим времето на „Ринга“ на „Porsche? Бихме могли, вероятно. Ще бъде близо, но мисля, че бихме могли. Просто не знам за какво бихме го направили“ – каза той на Car Sales.

„Това е състезателна кола, която не е в състояние да се състезава никъде, в нито един клас. Няма правила за нея.

„Ние трябва да спазим правилата за хомологация. Можем да направим нещо с аеродинамиката, да махнем климатика и да сложим малко по-различни гуми, и тогава съм уверен, че ще успеем.“

Porsche подобри рекорда на Nurburgring през юни, като завъртя обиколка за 5:19.546, почти една минута по-бързо от времето на Белоф от 6:11.13 по време на квалификациите на пистата през 1983 година.

На базата на Porsche 919 Hybrid, който вече се пенсионира, Evo се възползва от множество аеродинамични модификации и доставя не по-малко от 1160 к.с. Тя е предназначена само за една единствена цел; да подобри рекорда.

За сравнение, Mercedes-AMG Project One е шосейна кола преди всичко. Дори и със сериозни технологии под купето под формата на турбо хибридна V6 система, същата като тази, която Mercedes използва във Formula 1.

Първите доставки на автомобила ще започнат в края на 2019 година.