Prodrive P2 беше чудесен концепт, базиран върху Subaru

P2

Създаден да покаже какво може да направи Prodrive, P2 дебютира през 2006 г. като изцяло работеща концепция, снабдена с рали технологии.

Той беше задвижван от модифициран задвижващ механизъм от Subaru, което означава 2.0-литров турбо боксер с 345 к.с., 6-степенна ръчна кутия и задвижване на всички колела. Prodrive претендираше за 4 секунди до 100 км/ч. и максимална скорост от 280 км/ч.

Автомобилът разполагаше с антилаг система, която плюе пламъци и звучи като истинска WRC машина, а Prodrive добави и свой собствен активен диференциал, който елиминира всякакви наченки на недозавиване.

Прототипът е проектиран, конструиран и построен само за девет месеца във фабриката на Prodrive UK. Агресивната композитна каросерия е създадена не от кой да е, а от Питър Стивънс, човекът, отговорен за McLaren F1.

Дизайнът не е най-хубавото нещо, но автомобилът не е бил предназначен да бъде красив, а вместо това се фокусира върху аеродинамиката чрез наистина големи въздушни отвори. Това е спортен автомобил с две врати, който изглежда така, сякаш е напуснал току що някоя рали отсечка.

Шасито също е дело на Subaru, но вместо да избере платформата на Impreza, Prodrive избра да построи P2 на основата на Subaru R1, Kei модела на марката. Компактното шаси е напълно реконструирано от Prodrive, за да се адаптира към задвижването и купето.

Истинската забележителност беше комбинацията от антилаг системата и централния и заден диференциали на Prodrive, правещи P2 истински спортист, въпреки че разполага само с 345 к.с.

Top Gear дори имаше възможност да изпробва Prodrive P2, демонстрирайки как работят активните диференциали, под опияняващите звуци като от рали автомобил.

Ако P2 беше достигнал производство, Prodrive щеше да го оцени на 40 000 паунда през 2006 г. Жалко, че автомобилът не стана реалност. Той би бил сериозен опонент на машини като Mitsubishi Evolution и Nissan GT-R.