Porsche 357 Speedster комбинира минало и бъдеще в зашеметяваща форма

357 Speedster

Ferrari Monza SP1 и SP2, подеха инициатива по възраждане на един уникален клас автомобили – спийдстърите. Porsche все още имат традиции, но техния 357 Speedster концепт е на тотално друго ниво.

Porsche е изключение от правилото, тъй като продължава да строи speedster модели, макар и в ограничени бройки. Все пак тези рендери от Клемен Лакур хвърлят светлина върху по-далечното бъдеще, в което хората от Вайсах биха построили подобен изродски автомобил.

357 Speedster

При проектирането на концепта, наречен 357, Лакур се вдъхновява от Porsche 356, както и от първото Porsche Speedster. Германският производител има дълга и горда история с това специфично купе още от средата на 1950 г. с 550 Spyder. През 1987 г. Porsche дори разкрива модел с твърдо покритие на автомобилното изложение във Франкфурт, който би могъл да се превърне в едноместен Speedster.

Имайки предвид всичко това, проектирането на едноместен автомобил за 21-ви век не е никак лесно, но Лакур все пак се справя блестящо.

357 Speedster

Предната част на автомобила е невероятно ниска, липсват традиционните фарове и мигачи, а калниците са силно изразени. Купето се „стича“ ниско назад, като по този начин се отваря място за малък отвор, където седи водачът. Зад мъничкото отделение се намира задната част, също толкова изчистена, колкото и предната. Моделът 357 включва и LED светлина, която се простира по ширината на задната броня.

Дали Porsche ще последва примера на останалите и ще започне да предлага единични бройки на своите откачени концепти? Малко вероятно, но ако германците имат такива амбиции, не биха се представили никак лошо. Дано все пак някой ден видим подобен автомобил, макар и построен в единична бройка.