Ferrari Monza SP1 и SP2 дебютираха

Monza

Ferrari разкриха официално новите Monza SP1 и Monza SP2.

Разкрити като част от събитието за деня на капиталовите пазари на компанията, моделите Monza са „автомобили от специална лимитирана серия“, които са първите в новата линия на марката Icona, която беше обявена по-рано днес. В резултат на това те съчетават дизайна на 50-те с модерните технологии. В случая на SP1 и SP2, Ferrari казва, че моделите се вдъхновяват от иконичните състезателни кабриолети като 1948 166 MM.

И двата автомобила имат подобен дизайн, но Monza SP1 се отличава като „безкомпромисен“ едноместен автомобил, който предлага „наистина уникално изживяване зад волана“. Трудно е да се опровергае това, тъй като SP1 изглежда точно така.

В предната част на модела е разположен сплитър от въглеродни влакна, който се намира под широка решетка и отличителни LED дневни светлини. По-големите промени са назад, тъй като предното стъкло е премахнато и това обещава да даде на собствениците усещане за скорост, което изпитват пилотите от Formula 1.

Моделите се отличават с уникални половинчати врати, които се отварят нагоре. Те осигуряват достъп до компактна кабина, която разполага с трилъчев волан, специален лост за скорости и много компоненти от карбон.

Monza SP1 е единична седалка, но SP2 заменя капака със седалката за пасажер. Промените не спират дотам, тъй като Ferrari-то също е снабдено с малко предно стъкло и с втори ролбар.

Ferrari казва, че са разработили и патентовали иновативна технология „Virtual Wind Shield“, която е интегрирана пред арматурното табло. Въпреки че не е много, Ferrari казва, че виртуалното предно стъкло отклонява достатъчно въздух, за да шофирането комфортно.

Ferrari не споделя допълнителни подробности, но Monza имат 6.5-литров V12, който е „най-мощният двигател, който Maranello някога е строил“. Той произвежда 799 к.с. и 719 Nm въртящ момент. Това позволява на автомобилите да ускоряват от 0 до 100 км/ч. за 2.9 секунди и 0-200 км/ч. за 7.9 секунди. Ако пилотът е достатъчно смел, може да достигне максимална скорост над 300 км/ч.