Peugeot и Toyota се надяват на успех в средния клас седани

Peugeot

Peugeot и Toyota все още искат да инвестират в сегмента на средния клас седани, поради което подготвят два нови модела, надявайки се да отдалечат купувачите от SUV-овете.

Статистически обаче, нещата ne изглеждат добре за средния сегмент, като се очаква продажбите да намалеят до по-малко от 400 000 до 2021 г. от малко под 540 000 през 2017 г., според LMC Automotive.

За да видим как се е развил този клас, трябва да знаем, че в средата на 90-те години автомобилите като VW Passat, Renault Laguna, Opel Vectra и Ford Mondeo представляват повече от една пета от продажби в Европа.

През първите пет месеца на тази година средният клас възлиза на 3,2% от продажбите в цяла Европа, според JATO Dynamics, което го прави сегмент № 9 на континента. През май VW Passat остана на върха с 74,791 продадени бройки, два пъти повече от второто място на Skoda Superb. Трети е Opel / Vauxhall Insignia (с 49% увеличение), докато Mondeo потъна с 15% до 22 486. Новият VW Arteon е пети с 10 066 продажби.

Претендентът на Peugeot в този сегмент е изцяло новия 508, който ще се предлага в продажба от септември. За да стимулира купувачите, френският производител излезе с по-привлекателен дизайн, правейки го да изглежда като fastback.

Що се отнася до Toyota, те се ангажират да заменят остаряващия Avensis седан и комби с хибридна версия на Camry, която ще бъде внасяна от Япония. Camry ще бъде пусната в продажба през следващата година в Европа и ще бъде насочена към клиентите, които търсят семеен автомобил с ниски емисии на CO2.

Дали тези два модела ще успеят в Европа? Няма да е лесно, тъй като повечето купувачи фокусират вниманието си върху кросоувърите и SUV-овете. Renault вече усети ефекта, тъй като относително новият Talisman все още среща затруднения при продажбите си.