Всеки от вас, който поне веднъж през живота си е опитал удоволствието да поиграе на видео игра с автомобили като Gran Turismo например, се е замислял какво ли би било усещането, автомобилът от виртуален да се превърне в реален обект. Ами попитайте пилота на Nismo Жан Марденбороу – без съмнение той е единственият късметлия в света, който е имал шанса да управлява  реална спортна кола с джойстик.

По случай 20 годишното партньорство с видео играта за Playstation конзоли – Gran Turismo, Nissan създаде единствения по рода си GT-R, способен да се управлява с помощта на контролер DualShock 4. Логично той носи името GT-R/C и разбира се е претърпял значителни модификации, за да компенсира липсата на пилот в купето.

Шест мощни компютъра, монтирани в задната част на колата, помагат за приемането на данните от джойстика и изпращането им към четирите робота, управляващи кормилната уредба, дросела, трансмисията и спирачната система. Максималният обхват на DualShock-а в случая е един километър и поради тази причина Марденбороу управлява колата от кокпит на хеликоптер летящ непосредствено зад GT-R/C , като записва най-бърза обиколка на Силвърстоун от 1:17:47 мин. Средната скорост на радио управляемия Nissan е 122 км/ч, а максималната постигната 211 км/ч.

Тъй като Жан не е в колата и не може да прецени с каква скорост тя влиза в завоите, на борда е инсталирана системата Racelogic VBOX Motorsport, която изпраща информация до дисплей в кабината на хеликоптера. Други две системи пък се грижат за ABS-а и контрола на двигателя при евентуална загуба на управление от страна на основния оператор.

„Наистина епично нещо! Случва се веднъж в живота. GT-R/C поднесе двата ми свята – виртуалната игра и реалността на моторния спорт, по начин който не смятах за възможен. Отговорът от колата, когато използвах контролера беше много по-приятен отколкото очаквах.“ – коментира Марденбороу.

И ако тази история не ви се струва достатъчно технологична и иновативна, можете да прочетете за рекордната обиколка в Остин на NIO EP9… без пилот зад волана.