nio ep9 електромобил

Суперспортният електрически автомобил NIO EP9 определено обръща представите ни за това на какво са способни колите лишени от течно гориво. Два рекорда на пистата в Остин, Америка, единият от които без пилот зад волана при скорост от 260 км/ч, ни идват директно като удар с мокър парцал по главата.
Производителят твърди, че това е най-бързият автономен електрически автомобил в света.

NIO EP9 успя да завърти рекордна безпилотна обиколка на COTA за 2:40:33 мин., достигайки максимална скорост от 260 км/ч. За целта колата използва специален софтуер, разработен в базата на компанията в Калифорния.

nio електромобил рекорд
Разбира се едва ли бихте си купили NIO, за да ви вози сама на пасажерската седалка, това би било обидно за достойния автомобилен маниак. С човек зад волана най-добрият поставен реултат от супер електроавтомобила е 2:11:30 мин и максимална скорост от 270 км/ч, което е и топ време за заводски автомобил на пистата.

За тези, които не са запознати с анатомията на EP9, поясняваме че електрическият звяр разполага с цели 4 електромотора, всеки със собствена скоростна кутия и обща мощност от 1 мегават, равняващ се на 1342 к.с.
Спринтът от 0 до 200 км/ч се случва за само 7.1 секунди, а максималната скорост според американския производител е 310 км/ч. Същият претендира, че батерията се зарежда за 45 минути от станция и минава 426 км докато се изтощи отново.

nio ep9 електрически автомобил
NIO EP9 посети и пистата Нюрбургринг, както всеки уважаващ себе си суперкар, където закова хронометъра на 7:05:12 мин. още във втората обиколка, превръщайки го в претендент за титлата „Най-бързият електрически автомобил в света“.
Цената на звяра все още е неизвестна, но пускането в продажба се очаква на стане факт на 10 март т.г.