Mini планира да се откаже от 3-вратия си модел

Mini

Хечбекът с три врати е в основата на английската марка от години. Но сякаш Mini са взели необратимо решение, ако може да се вярва на последните доклади.

Според експертите на Mini от MotoringFile, BMW се готви да прекрати основния модел, заедно с кабриолета, когато настоящото пололение бъде преустановено след няколко години. Но колкото и немислимо да изглежда това една марка, изградена около емблематичния хечбек да се откаже от него, няма да е прецедент.

От една страна, хечбеците с три врати намаляват в цялата индустрия, тъй като клиентите все повече предпочитат по-удобните с пет врати. От друга страна, Mini намалява своята гама до няколко важни модела, като купе/роудстърът и Paceman с три врати вече са зачеркнати от плановете.

Ако хечбекът с три врати и кабриолетът се присъединят към тях, това ще остави само хечбека с пет врати, модела Clubman и кросоувъра Countryman, като предложения от ретро марката.

Причината, разбира се, се свежда до намаляване на продажбите. Както съобщава MotoringFile, Mini USA продава над 3 000 хечбека с три врати през декември 2012 г., но еда само 867 миналия месец. Това, изглежда, е достатъчно красноречиво за края на модела. Но все пак култовият статут на модела може да извоюва спасението си. По един или начин, ще разберем когато автомобилният производител пусне новото поколение през 2022 година.