Mercedes X-Class може да получи V8

X-Class

Ако искате пикап с V8, то имате много възможности за избор. Но Mercedes-Benz X-Class не е сред тях. Все пак това може да се промени.

Говорейки пред Drive при премиерата на V6 пикапа в Австралия, главният инженер на X-Class Франк Шумахер заяви, че 8-цилиндров модел може да бъде възможен … само ако клиентите го поискат.

„Ако ще има търсене на V8 след пускането на автомобила, вероятно ще вкараме V8 в модела, но това ще е в отговор на желанията на клиента“, каза Шумахер. „Със сигурност можем да направим това, просто въпросът е кой V8 да поставим. Можем да предложим 6-цилиндров двигател, но засега нямаме план (за V8).“

X-Class се базира на Nissan NP300 / Navara и Renault Alaskan. Досега, и трите са предлагани само с 4- и 6-цилиндрови двигатели. Така че, ако Benz иска V8, ще има доста работа, за да го побере. Но очевидно е възможно.

Дори и в САЩ, където V8 все още доминира, големите двигатели обикновено са запазени за по-големите пикапи, като Silverado за Chevy, а не Colorado. Но дори и това започва да се променя, тъй като желаният Ford F-150 започва да обръща внимание на турбо V6.

„С V8 ще излезете от класа на пикапа, но ако погледнете правилно пазара, повечето модели се съсредоточават върху 4-цилиндрови двигатели“, отбеляза Шумахер. „Това е различен размер превозно средство, което е много ограничено в САЩ – то ще има свой собствен пазар“.