Mercedes Vision EQ Silver Arrow Concept представя модерното в класическа форма

Vision EQ Silver Arrow

Mercedes EQC е най-важното електрическо средство на компанията на автомобилното изложение в Париж, но едва ли е по-внишително от Vision EQ Silver Arrow concept.

Първоначално представен по време на Седмицата в „Монтерей“, концептът „Silver Arrow“ отдава дължимото на 1937 W125, който достига 432,7 км/ч., между Франкфурт и Дармщад. Колата е толкова бърза, че рекордът й бе подобрен от Koenigsegg Agera RS през ноември миналата година.

Оригиналната кола разполагаше с 12-цилиндров двигател, но концепцията Silver Arrow е коренно различен звяр. Mercedes не издава подробни спецификации, но автомобилът има електрическо задвижване, което произвежда 740 к.с.

Захранван от батерия с мощност от около 80 кВт, моделът може да измине повече от 400 километра с едно зареждане, съгласно WLTP.

Въпреки високотехнологичния задвижващ механизъм, концепцията се отличава с ретро сребърен дизайн, който напомня сребърните стрели от 30-те години на миналия век.

Едноместният болид предлага карбонов сплитер, LED фарове и масивни алуминиеви джанти, всяка от които има 168 спици, които са боядисани в розово злато. Говорейки за колелата, Mercedes работи с Pirelli, за да създаде по поръчка протектор с емблемата на марката.

Уникалният дизайн продължава в кокпита. Кафявата кожена седалка си партнира със сини 4-точкови колани. Моделът има орехов под, шлифовани алуминиеви и сиви акценти.

Високотехнологичният дизайн е очевиден и в кабината, тъй като воланът има вграден тъчскрийн екран. Концептът има и панорамен екран, който дава възможност на пилотите да проведат „виртуално състезание срещу исторически или настоящи Silver Arrow състезателни автомобили“.