Как ви звучи AMG и CDI в едно изречение? Вероятно за тези от вас, които не знаят, за C30 W203 напълно абсурдно. Всъщност това е единственият дизелов автомобил, който носи абривиетурата AMG.

Mercedec C30 CDI AMG (W203) е първият и единствен дизелов автомобил на компанията, носещ абривиетурата AMG. Спорно е до колко е успешен, тъй като много от потребителите, така и не го признават за чистокръвно AMG, но определено е много интересен!

Представен през 2002 година C30 CDI AMG се предлага както като купе и седан, така и в комби версия. Визуално автомобилът е почти идентичен с бензиновия си братовчед – C32 AMG – предни и задни добавки към броните, прагове, както и 17-инчови джанти облечени с дебели гуми. Окачването също е взаимствано от C32-ката, което означава, че е перфектно балансирано между спортната и комфортна стойка на автомобила.

Mercedes C30 CDI AMG крие под капака си 3-литров дизелов агрегат с 5 цилиндъра и 231 к.с. Всъщност малцина знаят, но агрегата е базиран на по-малкия 270 CDI. Е все пак автомобилът носи абривиетурата AMG, тъй че е толкова модифициран, че приликите с по-маломощното CDI са по-скоро, по-малко от разликите. Мощността се предава към задната ос благодарение на 5-степенна автоматична скоростна кутия. Ускорението до 100км/ч. пък отнема 6.8 секунди, а максималната скорост е софтуерно ограничена на 250км/ч., не напълно достатъчно за AMG.

Цената на чисто ново C30 CDI AMG през вече далечната 2002 година била почти 50 000 евро, при това само с базовите екстри. А листът с тях бил доста скормен, общо взето се откроявала само ESP системата, която според много автомобилни журналисти, била по-скоро необходимост, отколкото екстра. Неща като CD changer, пръскалки за фаровете и кожен салон се доплащали отделно.

Масовото заключение на потребителите и автомобилните специалисти било, че Mercedes C30 CDI AMG бил твърде скъп, не достатъчно мощен и не се вписвал много добре в гамата на AMG. И все пак поглеждайки днес към автомобила, то той не е чак толкова голямо разочарование. Да, едва ли олицетворява трите легендарни букви, но е практичен, сравнително икономичен и разполага с прилична мощност, като за дизелов автомобил на повече от 15 години.