От край време Mercedes е еталон за лукс и комфорт. Какво се случва, обаче когато решим да си вземем Mercedes, който е подходящ за диви сърца, които търсят по-скоро тръпката от шофирането пред суетата.

Говорим за хора, които не просто искат да стигнат от точка А до точка Б, без да усетят пътя, а такива които търсят адреналина и удоволствието от шофирането. Всичкo това,  и то в комбинация с емблематичния лукс за Mercedes и на достъпна цена, можем да намерим в Mercedes C32 AMG W203.

Напомпаната C-класа разполага с 3.2 литров, V-образен мотор оборудван със суперджарджър. Цялата тази красота генерира точно 354к.с., нещо което, въпреки съвременните разбирания за мощност, все още вдъхва респект. Kакво остава, когато говорим за 2001-година! Всъщност именно тогава се появява на пазара тази лудост. Бенца е способен да се изстреля от 0 до 100км. за 5.2 секудни. Сами може да си представите цялата тази прелест задвижвана от задно предаване. Единственият на пръв поглед минус, който откриваме в C-класата, е че от Щутгарт оборудват бегачката, единствено с 5-степенна автоматична скоростна кутия, която обаче е изключително адекватна. Особено имайки предвид годините, през които се произвежда W203-ката.

 

Заглеждайки се в колата, на пръв поглед тя изглежда спокойна както всеки Mercedes от тези години.

Няма ги агресивните форми на новите AMG-та, джантите са едва 17-цолови. Ако не се загледаме в спирачните дискове и апарати, лесно бихме се подлъгали, че това е поредният елегантен, но не особено вълнуващ Mercedes. Въпреки привидното спокойствие, което демонстрира колата, повярвайте, тя е истински бандит. Сядайки на шофьорското място, Бенца бързо ни показва, че това което ни предстои, няма да е просто возене. Километражът съвсем смело показва завидните 300 километра, седалките ни притискат, въпреки че е можело да се постараят малко повече. Салонът е комфортен, но по-скоро би подхождал, на някой бизнесмен, а не на хулиган на пътя. Веднага щом настъпим педала на газта, C-класата се приготвя за подвизи, гърбът ни залепва за седалката, а задницата на колата започва своя танц. Окачването също ни впечатлява, тъй като е изцяло спортно. Колата е здраво стъпила на пътя. Всяка неравност я усещаме, което в никакъв случай не е недостатък, все пак сме се качили в спортна кола. Далеч не искаме да стоим на задната седалка и да се наслаждаваме на някое отлежало Ирландско питие. Това Mercedes отдавна са доказли, че знаят как да го постигнат.

Както вече, вероятно разбрахте Mercedes C32 AMG W203, може да ви предложи лукс и спорт в едно.

Какво се случва обаче, когато заговорим за практичност. Тук немците също са се постарали и далеч не са останали длъжни на конкурнетите от Инглощат. Вече вероятно сте се досетили, но ако имате роднини на село, то спокойно ще може да си занесете бурканите и дамаджаните с домашна ракия. Да! C32 AMG има и комби вариант. Той представлява перфектният „sleeper“. Същият двигател, същото окачване, но още по-непретенциозна визия и все пак зъл характер.

Ако сте фен на Mercedes, но обичате тръпката, а не търсите показност, то C32 AMG е вашият автомобил. Разбира се, типично за всяко AMG, и тук не може да търсите икономия. Бенца обича да си гълта бензин, като за градско шофиране се пригответе за поне 20 литра на 100 километра, особено ако кракът ви е по-тежичък. Извънградско също едва ли ще свалите разхода под 10 литра на 100 километра, но какво да се прави. Мерак с пари се гаси.