mercedes-amg gle53

Автомобилното изложение в Женева наближава с всеки изминал ден, а автомобилните производители вече бързат да покажат с какво ново от гамата си ще пристигнат на своите щандове. Днес е ред на Mercedes да ни представят обновения си кросоувър AMG GLE53. Той ще бъде по-мощен, но и по-ефективен от предшественика си.

gle53

GLE53 – името замества това на старото GLE43, а крайъгълният камък за това е смяната на V8 двигателя с новия 6 цилиндров редови 3.0 литров мотор, който дебютира в купето на CLS53 тази година, а вече можете да го намерите и в Е-клас гамата.

Въпреки по-малкия си обем, двигателят доставя мощност от 430 к.с. и 520 Нм, благодарение на полухибридната система с електрически компресор. Това води и до по-добра ефективност с около 20% спрямо предишната конфигурация. Освен това задвижването разчита и на 9-степенна автоматична скоростна кутия плюс задвижване на всичките 4 колела.

gle53

AMG обещават време за ускорението от място до 100 км/ч за 5.2 секунди, което си е направо впечатляващо, имайки предвид, че говорим за автомобил от мини SUV или кросоувър класа.

Инженерите са поработили доста и над въздушното окачване. Вече има специална настройка на стабилизиращата щанга, а регулирането на поведението на новият GLE53 може да се управлява чрез селектора за режимите. Ако ви се наложи да напуснете асфалтовия път, имате вариант да изберете режима за офроуд.

gle53

Колата идва с ревизирана спирачна система, включваща по-големи дискове, а същото се отнася и за новите 20-инчови джанти.

gle53

Няма нужда да го коментираме – предната решетка е Panamericana, всяваща агресия във фасията, накрайниците отзад са 4 на брой, а в купето ви чака спортно изглжедащ волан в кожа, алуминиеви пера и характерните дисплеи от AMG сегмента.
Ще можете да оборудвате колата си и с AMG Track Pace системата, която ви дава достъп до 80 различни метрики за колата, някои от които могат да се изобразят на таблото или хед-ъп дисплея в реално време.

Очаква се Mercedes-AMG GLE53 да пристигне не по-рано от 2020 година по шоурумовете, а за тези, които търсят още по-голяма мощност, ще бъде наличен и GLE63 с V8 туин-турбо двигателя. Най-вероятно ще се появят и обновени GLE купе версии на двете AMG-та.