Mercedes-AMG CLS53 дебютира в Детройт

CLS53

Когато Mercedes-Benz за първи път пусна CLS-Class, създаде сегмент, който скоро след това се взриви, и всички последваха примера. След това, второто поколение CLS-Class дебютира и беше прекрасен, забавен да се кара, луксозен и подобрен спрямо предшественика си по всякакъв начин. Беше толкова добрър, че BMW трябваше да отговори с 6 series Grand Coupe е, а Audi – с A7.

На автомобилното изложение в Детройт 2018 г. Mercedes-AMG CLS53 бе разкрит в най-спортният си вариант и технически е доста впечатляващ. Много е трудно да не го забележим.

Отпред фаровете изглеждат малко странно, предвид предишните две поколения. Сякаш са прекалено агресивни за CLS. Останалата част отпред изглежда много приятна, предният капак с много гънки е чудесно допълнение.

В профил CLS53 e елегантен, нисък и съблазнителен, каквато е точно целта. Въпреки това не прилича на предшествениците си и новата концепция в този консервативен клас изглежда леко опасна.

Автомобилът отзад изглежда леко тъжен, главно заради задните светлини и мястото за регистрационната табела. Това е леко депресиращо, особено в кола, която преди това изглеждаше толкова добре.

Изглежда обаче, че Mercedes-AMG CLS53 показва доста обещаващи неща за марката. Под капака е голямата новина, тъй като там се намира блестящ нов 6-цилиндров AMG двигател. Той е 3.0-литров, с турбокомпресор, който е технологично чудо. Двигателят не разполага с ремъци и ролки. Вместо това всичко се захранва електрически от 48-волтова система.

Но това е само началото. Mercedes-AMG CLS53 всъщност е MHEV (лек хибриден електрически автомобил) благодарение на нещо, което Mercedes нарича EQ Boost. В действителност това е електрически стартер-алтернатор, който действа за стартиране на двигател, като същевременно може да прибавя енергия към колелата или дори да захранва колата самостоятелно, докато се движи с високи скорости по магистралата. Това е подобна система на тази, която Audi използва в новата A7, с изключение на това, че при Mercedes-AMG тя е поставена между двигателя и скоростната кутия.

EQ Boost системата осигурява 21 к.с. и въртящ момент от 250 Nm директно към колелата. В комбинация с електрически компресор и I6 двигателят създава огромна мощ, преди да се включи и главният турбокомпресор. Така въртящият момент трябва да бъде мигновен. Всичко в Mercedes-AMG CLS53 произвежда 429 к.с. и въртящ момент от 520 Nm. Захранването на четирите колела става чрез 9-степенна автоматична скоростна кутия. Мерцедес-AMG цитира време до 100 км/ч. от 4.4 секунди.

Mercedes-AMG CLS53 всъщност е доста впечатляващ и се гордее с един от най-интересните двигатели на пазара. За жалост, дизайнът не е продължение на предишните поколения.