Mercedes-AMG потвърдиха нов SL

SL

Mercedes SL загуби част от блясъка си, но няма да срещне съдбата на вече изчезващия SLC.

В интервю за Autocar, изпълнителният директор на Mercedes-AMG Тобиас Мьорс потвърди, че AMG ще отговаря за развитието на следващото поколение роудстър и заяви, че ще бъде „изравнен“ с второто поколение GT.

Като се има предвид това, не е изненадващо, че предстоящият модел ще бъде „много по-спортен“ от своя предшественик. Въпреки това, той няма да бъде изцяло спортен автомобил. Мьорс каза, че следващото поколение SL “все още ще е нещо като крузер”. AMG ще се нагърбят със задачата, да подобрят производителността му без да го лишават от комфорта.

Мьорс не даде много подробности, но заяви, че можем да очакваме прототипи по-късно тази година. Autocar предполага, че производственият модел ще последва сравнително бързо, тъй като се очаква следващото поколение SL да бъде пуснато до 2021 година.

Като част от усилията да се направи SL по-спортен, колата ще се основава на нова платформа, наречена Modular Sports Architecture. Тя, заедно с редица други компоненти, ще бъдат споделени със следващото поколение GT.

Спестяването на тегло не се ограничава до платформата. Очаква се следващото поколение SL да се лиши от прибиращия се твърд покрив. Вместо това, той ще има покрив от плат, който е по-лек и по-добре интегриран в дизайна на автомобила.

Опциите на двигателя остават непотвърдени, но може да очакваме 3.0-литров 6-цилиндров турбо агрегат с мощност от 365 к.с. и 430 к.с. И двете версии ще са оборудвани с технологията EQ Boost, която осигурява допълнителни 22 к.с.

Докладът също така предполага, че ще има три различни модела с 4-литров twin-turbo V8. Предполага се, че топ версията ще достигне до 600 к.с. и това изглежда напълно вероятно, тъй като GT 63 S има 630 к.с.

Интересното е, че докладът предполага, че следващото поколение SL може да се предлага и със задвижване на всички колела. Това, заедно със слуховете за 2+2 разпположение, могат да го изправят директно срещу Porsche 911 Cabriolet.