Mercedes обмисля да се откаже от Smart

Smart

Тъй като гамата на Mercedes-Benz се разширява с все повече и повече електрически модели, марката Smart може и да бъде пожертвана.

Automobile Magazine твърди, че Renault ще излезе от партньорството за производство на Smart автомобилите, когато сегашните ForFour и Twingo достигнат края на жизнения си цикъл.

С оглед на това, Mercedes очевидно ще се откаже от Smart най-рано през 2026 г., оставяйки автомобилния свят без един от най-интересните си автомобили. Mercedes все пак може да планира друго бъдеще.

Един от вариантите е под ръководството на главния изпълнителен директор Ола Калениус, Daimler да реши да пусне мини модели на Mercedes-Benz, за да си съперничи с Audi A1 и Mini. Такова превозно средство не би трябвало да споделя  основите си с изцяло новата A-Class, тъй като свиването на платформата ще бъде твърде скъпо.

Вместо това, най-вероятният сценарий е следващото поколение А-Class, вероятно пристигащо през 2025 г., да се откаже от MFA2 архитектурата в полза на напълно ново оформление с кодово име MX1. Тази платформа ще служи на редица бъдещи модели на Mercedes-Benz и ще поддържа системите BEV, PHEV и ICE.

Mercedes-Benz обсъди с BMW съвместна работа по разработването на платформата MX1 и по-голямата MX2 миналата година, но BMW се отказа от преговорите. Независимо от това, супермини Mercedes е обект на различни проучвания и понастоящем е известен като U-Class. Ако този модел види бял свят, може да се предлага в различни форми, включително като хечбек с три врати или пет врати, като споделено транспортно средство и като малък панелен ван.