Mazda3 може да се появи с турбо двигател

Mazda3

MazdaSpeed3 изчезна преди години, но нов доклад предполага, че на хоризонта може да се появи нов мощен модел.

Според Autocar, до 2021 г. Mazda може да даде зелена светлина на високопроизводствена версия на Mazda3. Компанията е обсъдила множество варианти за двигателя за този модел, но изглежда, че автомобилът вероятно ще използва 2.5-литровия 4-цилиндров турбо агрегат, който задвижва CX-5 и Mazda6.

Двигателят произвежда до 250 к.с. и 310 Nm въртящ момент. Това би било значително подобрение в сравнение с 2,5-литровия 4-цилиндров атмосферен двигател, който има 186 к.с. и 252 Nm въртящ момент.

Mazda3

Моделът все още се пази в тайна и остава неясно дали той ще се предлага с предно или задвижване на всички колела или и двете. Няма информация и за скоростната кутия, но внедряването на една 6-степенна ръчка би трябвало да зарадва ентусиастите по цял свят.

Мениджърът на Mazda3 програмата Кота Бепу не би могъл да потвърди, че такъв модел е в процес на разработка, но той каза, че го иска. Бепу каза, че е налице значителен интерес към хот версия на Mazda3 от „най-развитите страни“.

Колата може да има повече мощност от някои от конкурентите си, но Бепу каза, че автомобилът ще трябва да бъде „отговорен и приятелски настроен… по-приятелски от Golf GTI“. Това предполага баланс между комфорт и производителност, който е в съответствие с амбициите на марката.