Mazda MX-5 Miata 2019 може да получи 181 к.с.

MX-5

Mazda MX-5 Miata е един от най-достъпните роуъдстъри на пазара, но винаги е ползвала рецептата за прецизно управление пред голяма мощност.

Понастоящем моделът има 2.0-литров 4-цилиндров двигател, който развива 155 к.с. и въртящ момент от 200 Nm. Това не е лошо, като се има предвид, че колата тежи около 1.057 кг, тя е по-слаба от Fiat 124 Spider, който има турбокомпресор към 1.4-литровия си агрегат с мощност от 160 к.с. и 249 Nm въртящия момент.

Подобрението може да ни изненада, тъй като Road and Track са открили материал, който предполага, че 2019 MX-5 може да получи значително увеличение на мощността. Според документи, подадени в Националната администрация по безопасност на движението по пътищата, моделът ще има 2.0-литров 4-цилиндров двигател с мощност 181 к.с. Ако тази цифра се окаже вярна, това ще бъде увеличение от 26 к.с. и скок от близо 17 процента.

Остава неясно как Mazda ще постигне това подобрение, но в публикацията не се споменава турбокомпресор или механичен такъв. Mazda също така казва, че MX-5 няма да получи новия двигател SkyActiv-X, така че е възможно инженерите да са направили значителни промени в текущия SkyActiv-G.

Нищо не е официално, но списанието казва, че общите подобрения ще бъдат нов всмукателен колектор, изпускателна система и чип – добавящи само около 12 к.с. Въпреки това компании като BBR са настроили двигателя до 225 к.с.

Mazda отказва да коментира информацията, но сегашната MX-5 достига средна възраст, тъй като колата бе представена през септември 2014 г. В резултат на това можем да очакваме да видим фейслифт сравнително скоро и това ще бъде идеалният момент за въвеждане на модернизиран двигател.