Mazda потвърди роторния двигател като част от бъдещи електрически модели

Mazda

Измина известно време, откакто последно говорихме за връщането на роторния двигател от Mazda, нещо, за което се говори от няколко години насам. Концептът RX-Vision, който бе разкрит през 2015 г., накара всички да възкликнат, но от Хирошима останаха равнодушни.

Вече знаем, че производителят работи върху електрически автомобил, който ще използва роторния двигател не за задвижване на колелата, а като удължаващ пробега. Сега, обаче, има официално потвърждение от фирмата, че кола с такава задвижваща система наистина ще дойде през 2019 г.

Мартийн тен Бринк, заместник-председателят на Mazda Motor Europe за продажбите и обслужване на клиенти, каза пред AutoRAI, че дългоочакваното завръщане на роторния двигател наистина ще се случи през следващата година, въпреки че няма да е по начина, очакван от феновете му.

„С нашата устойчива Zoom-Zoom 2030 стратегия, ние очертахме пълен план за нашето бъдеще“, каза тен Бринк. „Електрически автомобил е част от този план, главно защото някои пазари изискват от нас да го направим“.

Той каза още, че въпреки електрическото задвижване, Mazda все още вярва в традиционните двигатели: „Що се отнася до нас, двигателят с вътрешно горене далеч не е отписан. Дори след 15 до 25 години той все още ще присъства в автомобилите, просто защото хибридите и plug in хибридите изискват и двигател с вътрешно горене „.

Новият електрически модел, който ще дебютира следващата година, ще бъде построен на новата модулна платформа за малки автомобили и ще бъде близък до Mazda3. Той ще използва еднороторен мотор, който ще е монтиран хоризонтално, вместо вертикално, както досега, като ще удължава пробега, почти като в e-Palette concept, който беше представен от Toyota на тазгодишното CES изложение.

Той добави, че не е задължително двигателят да задвижва спортна кола. Всъщност, Mazda може да изкара конкурент на Mitsubishi Eclipse и да използва този двигател в кросоувър. Сега, след като се размечтахме не само с RX-Vision, но и с поразителния RX-Vision Coupe, който беше показан миналата година и на автомобилното изложение в Токио, ще е направо неморално да видим SUV вместо спортна кола, която чакаме от 2012 г., когато последният RX-8 слезе от монтажната линия.

От друга страна, може би тен Бринк нарочно не дава яснота, опитвайки се да запази точната идентичност на първия електромобил в историята на Mazda. Или поне се надяваме, че това ще стане, тъй като всичко показано до момента е повече от невероятно, дори и ако роторният двигател отстъпи пред електрическите мотори.