Mazda може и да не възроди роторната си бегачка

Mazda

Mazda наистина иска да направи наследник на спортната си RX-8. Въпреки това, компанията не смята, че сега е подходящият момент да се създаде такъв автомобил.

По време на неотдавнашно интервю за Automotive News, изпълнителният директор на Mazda Акира Марумото потвърди това, като заяви, че изграждането на нов роторен автомобил е нещо, за което компанията мечтае, но не може да го направи в момента.

„Имаме концептуални автомобили като RX-Vision или Vision Coupe и често ни питат кога ще влязат в масово производство.“

„Да произвеждаме превозно средство, задвижвано от роторен двигател – а не само да се ползва като удължител на пробега – е мечта на всеки в Mazda. Но сега не сме в бизнес среда, където можем да започнем да строим превозни средства с роторни двигатели. „

Слухът за нов роторен спортен автомобил непрекъснато се въртеше през последните няколко години и различни изявления от хора в компанията запазиха надеждата, че колата ще се появи. Последните коментари на Марумото обаче отхвърлят предложенията, че RX-9 (или каквото и да е името му) е близо до производство.

По-рано Mazda заяви, че изграждането на високопроизводителен роторен двигател, отговарящ на настоящите екологични разпоредби, е изключително трудно. Следователно, новият роторен спортен автомобил едва ли ще види зелена светлина, докато производителят не постигне технологичен пробив с този тип двигатели.

Никой не знае дали и кога това може да се случи. Но ако това е следващата година или след пет години, Mazda вероятно ще замълчи за технологията, докато не бъде готова да пусне новия спортен автомобил.