Mazda дават надежда за роторния двигател

Роторният двигател на Mazda се очаква да се появи по-рано от очакваното.

Той обаче няма да задвижва спортен автомобил, а ще се използва за разширяване на гамата от електрически автомобили. Шефът, отговарящ за задвижващите единици на компанията – Митсу Хитоми обяви е подходящ за включването му в хибридни и електрически системи. Той е малък и лек, мощен и не предизвиква вибрации. Очаква се първият електрически автомобил на Mazda заедно с хибриден модел да се появи през 2019 г. Дотук е ясно, че моделът ще се предлага в изцяло електрически вариант, както и с двигател, позволяващ разширяване на пробега. Първият вариант е насочен към пазарите на Япония, Европа и Китай. За Северна Америка ще е необходим хибриден модел, позволяващ изминаване на повече километри. След две години от Mazda ще ни покажат и нова платформа, която е проектирана както за електромобили, така и за хибриди.

Искрица надежда бе дадена, след като Хитоми обяви, че се разработва и втори по-мощен роторен двигател. Той ще се използва за задвижване на спортен автомобил, който ще бъде позициониран над MX-5 Miata. Все още съществува основния проблем, дали тази технология е икономически изгодна и дали ще се продадат нужния брой автомобили.

Първоначално роторният агрегат се появява в Mazda Cosmo Sport през 1967 г. и задвижва множество спортни автомобили на марката. Най-емблематичният модел си остава RX-7 с 1.3-литров мотор и две турбини, които работят последователно. Последният модел с такъв тип задвижване бе RX-8, произвеждан до 2012 г. Mazda са единственият японски производител, спечелил 24 часа на Льо Ман с такъв тип двигател в своя 787B.