Lotus Exige Cup 430 Type 25 е препратка към 60-те години

Exige Cup 430 Type 25

Lotus разкри друг специален модел с ограничено производство – Exige Cup 430 Type 25.

Както вече сте предположили, новият модел се основава на Exige Cup 430 и отдава почит на Lotus Type 25, историческия едноместен състезателен автомобил на компанията, който доминира през сезон 1963 във Формула 1.

Новата ограничена версия Exige е създадена в сътрудничество с Classic Team Lotus, която отговаря за съхраняването и популяризирането на историята на състезателния отбор, който е работил от 1954 до 1994 година.

Двигателят е същият открит в Camry, макар и доста преработен. В резултат на това 3.5-литровият V6 произвежда 430 к.с. и въртящ момент от 440 Nm. Това дава възможност на новия Lotus Exige Cup 430 Type 25 да стигне до 100 км/ч. за 3.3 секунди и да достигне максимална скорост от 290 км/ч.

Новият модел Type 25 получава уникален външен вид, завършен в Lotus Racing Green или Old English White и контрастни линии на предния сплитер и прага. Автомобилът разполага с голям въздухозаборник, таван и задното крило.

Предните калници имат отвори, които намаляват налягането от колелата, а зад задните колела виждаме отвори, които вършат същата работа, като допълнително усилват притискателната сила. Lotus твърди, че Exige Cup 430 Type 25 може да генерира до 220 кг притискане.

Интериорът е уникален за модела и разполага с карбонови седалки, облечени в черна алкантара, с контрастни шевове, които са съчетани с панелите на вратите и централните вентилационни отвори. Алуминий и въглеродни влакна са използвани в други части, включително уредите на таблото, а скоростният лост е дървен, като препратка към оригинала тип 25.

„На открития път, Lotus Exige Cup 430 Type 25 възнаграждава своя водач с чисто състезателно преживяване, както само Lotus може, а на пистата ще откриете дълбочина в производителността, която само най-добрите пилоти наистина могат да използват“ каза Жан-Марк Галес, главен изпълнителен директор на Group Lotus.

Lotus ще построи само 25 броя на новия Exige Cup 430 Type 25.