exige cup 430

Ако появилият се тази пролет Lotus Exige Cup 380 не ви изглежда достатъчно ектремен, сега можете да затегнете коланите, защото британският производител на пистови играчки е решил да атакува автомобилният пазар с новата Exige Cup 430.

Тя разполага с 13% повече мощност, подобрена аеродинамика, по-здрава конструкция и респективно по-висока цена – 99 800 паунда. За разлика от предишната версия, Cup 430 няма да бъде в ограничена версия от 60 бройки, а ще се произвежда серийно.

Под капака остава добре познатият от GT430 Evora – V6 3.5 литров агрегат, който тук е способен да достигне 424 к.с. при 7000 об/мин и въртящ момент от 440 нютона. Това означава, че е с 13% по-мощен от Exige Cup 380 и достига 100 км/ч с 0.2 сек. по-бързо – тоест за 3.2 секунди.
exige cup 430

В най-леката си конфигурация Lotus Exige Cup 430 тежи 1056, което също е идентично с предшественика си, но поради завишената сила на мотора съотношението мощност/тегло е подобрено от 350 к.с. за тон до 401 к.с. за 1 тон маса.

Въпреки че на пръв поглед не се забелязват драстични разлики в аеро пакета, от Lotus твърдят, че такива има и то не малко. Предницата на колата представлява свръх лек цял карбонов панел с по-широка мрежа на челния отвор и добавен сплитер под бронята. Задният панел също е значително олекотен, а доста агресивното крило добавя притискателна сила без да увеличава коефициента на съпротивление.
exige cup 430

Инженерите от Lotus са помислили и за безопасността в новия Exige Cup 430, като  са добавили 4 бутални ковани спирачни апарати на AP Racing, които „хапят“ двукомпонентните J-Hook дискове.
Ако все още колата не ви изглежда като расова пистарка, чуйте това! Exige Cup 430 има заводска напречна рамка против преобръщане, предна кука за теглене в случай на авария, нова рамка за връзване на обезопасителния колан, а срещу доплащане получавате и стандартизирани от ФИА ролкейдж, прекъсвач за ел. системите, пожарогасител и волан без въздушни възглавници.
lotus exige

Интериорният дизайн е в типичен стил а ла Motorsport и се ограничава до две леки седалки тип корито, спортен волан, постно табло, малко кожа и скоростен лост, чиято механична връзка към скоростната кутия дори се вижда. А-д-с-к-о!

Според шефа на Lotus Жан-Марк Гейлс това е колата, която компанията винаги е искала да построи. Той е категоричен, че няма конкурент на пътя или на пистата, дори ако погледнем в по-високия ценови клас.