Kia Niro EV дебютира на шоуто в Пусан

Niro

Niro беше първият електрически автомобил на Kia, когато стартира преди няколко години, дебютирайки първо в хибридна форма и след това като plug-in хибрид. Сега корейският автомобилен производител се справи с обещанието си да предложи изцяло електрическа версия.

След първоначалния си дебют на Международното изложение за електрически автомобили миналия месец, Kia разкри Niro EV на автомобилното изложение в Пусан в Южна Корея днес. Той разполага с електрически мотор с мощност от 201 конски сили и въртящ момент от 395 Nm. Това е много повече от съществуващите хибридни версии, които комбинираха мощност от 139 к.с. и въртящ момент от 265 Nm. Достатъчно е да видите времето на електрическата версия до 100 км/ч. – 7,8 секунди – значително по-бързо от 10,5 секунди.

Купувачите ще могат да избират между две опции за литиево-полимерна батерия. Тази с 39,2-киловатчаса дава до 240 километра пробег с едно зареждане. А по-големият капацитет от 64 киловатчаса осигурява над 380 км. 100-кВт зарядно устройство може да зареди по-голямата батерия до 80% капацитет за 54 минути.

Без двигател с вътрешно горене, който да се охлажда, решетката е изчистена, но е очертана и интегрира порта за зареждане. Под новите 17-инчови джанти с пет спици имаме регенерираща се спирачна система. LED осветлението отпред и отзад и светлосини акценти отвътре и отвън допълнително го разграничават от хибридните версии. Пътниците ще намерят опростена централна конзола, шайба вместо лост за скоростите, шестцветно осветление и информация за зареждане на батерията, показана на 7.0-инчов сензорен дисплей.

Niro EV ще се продава в Корея от втората половина на тази година и ще достигне до другите световни пазари „своевременно“.