Kia Niro EV Concept бе показан на CES

Niro

На изложението за потребителска електроника Kia представи новият концепт Niro EV.

Проектиран, за да покаже следващата стъпка на компанията в своето „пътуване към електрификация“,Niro EV концепт е създаден от дизайнерското студио на компанията в Южна Корея и разполага с по-стилен външен вид, отколкото моделът за масово производство.

Стилните промени са доста забележими и една от най-големите модификации е премахването на решетката, която вече не се изисква за охлаждане на двигателя. Тя е заменена от интерактивен дисплей, който може да показва различни съобщения като „Здравей, CES“. Дизайнерите също така инсталират нови фарове, по-спортна предна броня и преработена задна броня с „чисти и остри ръбове, позволяващи по-лесно преминаване на въздуха от задната част на автомобила“.

Уникалният стил се пренася в кабината и интериорът има „чист, минималистичен и дигитален вид“. Шофьорът седи зад уникален волан, който е оборудван със сензори, които различават жестове. Kia казва, че сензорът позволява на шофьорите да превключват между музикалните парчета, да увеличават силата на звука и да регулират климатичната система.

Концепцтът има цифров инструментален клъстер, система за инфоразвлечение и уникален лост. Друга забележителна особеност е Human Machine Interface (HMI), която позволява на шофьорите да се „логнат“, използвайки технологията за разпознаване на лице и глас. Когато системата разпознае шофьора, тя автоматично ще коригира настройките на автомобила.

Кросоувърът се задвижва от електрическа система, която се състои от литиево-полимерна батерия с мощност 64 кВтч и електрически мотор с мощност 201 к.с. (150 кВт). Kia казват, че това ще позволи на Niro да има обхват от приблизително 383 километра.

Kia вече работи по производствен вариант и производителят разкри плановете си да предложи общо 16 електрифицирани модела до 2025 г. Заместник-председателят на Kia и шеф на центъра по развитие д-р Уонг-чул Янг каза, че тази цифра включва „пет нови хибрида и plug-in хибриди, пет нови електрически модела и изцяло нов масов FCEV „, който ще бъде пуснат през 2020 г.