Infiniti QX50 2019: Новите технологии са зад ъгъла

QX50

След две десетилетия разработки и повече от 200 патента, Infiniti е първият производител, който ще внедри фундаментална технология. Става въпрос за първия двигател с променлива компресия, който ще дебютира в новия малък кросоувър – QX50 2019.

Всичко започна през 2008 г. с EX35, който в последствие бе преименуван на QX50 през 2014 г. Учудващо дъглият жизнен цикъл на модела и ниските продажби, въпреки бума в сектора белязаха живота на малия SUV. QX50 сменя платформата с предноразположен двигател и предаване на задните колела и визуално доближаваща се до хечбек визия с нова концепция. Днес японците предлагат напречно разположен двигател с предно предаване в доста по-широк и по-висок модел. Въпреки нарастването на размерите, коефициентът му на челно съпротивление е намален.

QX50 попада в класа на луксозните компактни кросоувъри, като дължината му е същата с първия модел от 2008 г. Въпреки това от Infiniti са поработили върху пространстовото в автомобила и благодарение на спестеното място от напречно разположения двигател и порасналите размери, пред нас стои доста просторен автомобил.

Но центърът на тази тема е двигателя. Той е 2.0-литров VC-Turbo 4-цилиндров и както споменахме разполага с технология на променлива компресия. Ходът на буталата може да се променя с до 1.2 мм., което позволява компресия от 8.0:1 до 14.0:1. Когато автомобилът се доближава до максималните 268 к.с. и 380 Nm въртящ момент, двигателят ще поддържа ниска компресия и високо налягане на турбото. Така кросоувърът ще се изстрелва за 6.3 сек. до 100 км/ч. Това време е за модела с 4х4 система. Но когато не е необходима висока мощност, двигателят ще увеличава компресията си и респективно ефективността си. Трансмисията е автоматична CVT безстепенна. Въпреки всичко това икономичността на автомобила не е толкова голяма. Конкурентите Audi Q5 и BMW X3 дават подобен разход, а малко по-назад е и дизеловият Jaguar F-Pace.

QX50

QX50 представя и ProPilot Assist система за подпомагане на водача. Чрез камери и сензори тя реагира на заобикалящия трафик и спазва пътната маркировка. От Infiniti споделят, че тази система е подходяща за магистрално шофиране, като тя ще контролира ускорението, спирачното усилие и управлението. По този начин автомобилът ще спазва дистанция с другите участници и винаги ще бъде в центъра на пътната лента.

Конкуренцията в класа на луксозните кросоувъри никога не е била по-жестока. Въпреки че QX50 ще се изправи срещу опитни конкуренти като Lexus RX, Audi Q5 и BMW X3, така и нови участници като Jaguar F-Pace и Alfa Romeo Stelvio ще откраднат пазарен дял. Но явно японците са изпипали този път нещата и моделът ще получи много по-голямо признание.