MERCEDES-BENZ GLA250 4MATIC 2018

GLA250

Mercedes представи своя обновен базов кросоувър – GLA 250.

Компактните кросоувъри не са известни с невероятно ускорение или луксозен интериор. Някои даже са прекалено бавни или доста опростени отвътре. От Toyota C-HR, която ускорява до 100 км/ч. за 10.8 сек. до Mazda CX-3 с доста скучен интериор, винаги липсва нещо, което да отличи този клас от останалите. Така се случва, когато компаниите искат да държат разходите ниски. Все пак премиум марките се представят по-добре и Mercedes-Benz GLA250 не е изключение.

Новият GLA получава леко освежаване за 2018 г. Предната броня е преправена, добавени са нови джанти и таблото с уреди е променено. Поставена е вече и задна камера. Всичко останало изглежда непроменено и кросоувърът е със същия 2.0-литров четирицилиндров двигател с мощност от 208 к.с. и въртящ момент от 350 Nm.

GLA250 се доближава до своите съперници в редица показатели. Времето от 0 до 100 км/ч. е 6.9 сек., с една десета повече от BMW X1. 2017 Infiniti QX30S 2.0T се доказва като най-бърз обаче със своите 6.3 сек. Освен това Infiniti-то споделя една платформа с GLA, но предаването му е към предните колела.

GLA250

На класическата 1/4 миля времето на немския кросоувър е 15.3 сек. и 145,3 км/ч. терминална скорост. На X1 му отнема 15.2 сек. със скорост от 145,5 км/ч. Отново Infiniti QX30 се представя най-добре с време от 14.9 сек. и скорост от 150,7 км/ч.

Силата на GLA250 е в управлението. Той взема завоите с лекота, а на режим Sport е забележителен и в острите такива. 7-степенната скоростна кутия с два съединителя добавя още позитиви към чувството на шофиране. Все пак се забавя известно забавяне при натискане на педала на газта. В режим Sport той е по-чувствителен, докато в режим Comfort ще се насладите на по-релаксиращо усещане. Eco настройките пък ще „спънат“ автомобила и той ще се усеща като скован.

Интериорът също е забележителен спрямо други модели в този клас. Металните повърхности са перфектно съчетани с мека кожа. Дървото е опция, която можете да си изберете. Наред с тази изтънченост автомобилът разполага с доста функции, които може да предложи – мултимедия пакет с DVD и навигация, по-агресивен AMG пакет, асистент при шофиране, подгряване на седалките и още много други. Цената на GLA250 започва от $34,395, но с изброените опции тя достига бързо до $50,215.

GLA250

Единствената забележка по интериора е пластмасово изглеждащите дръжки на вратите под прозорците. Въпреки това е похвално да отбележим, че за разлика от други малки коли, немският кросоувър разполага с доста големи огледала, с които виждате всичко.

Въпреки ограниченията, наложени в този клас поради високи разходи, GLA250 е един от фаворитите. Директното му управление, красивият екстериор и интериор и остротата му карат да превъзмогнем по-твърдото усещане при шофиране. Все пак нека не забравяме, че този модел е най-базовият и ако трябва да сме честни винаги бихме се спрели на GLA45. Там обаче си говорим за коренно различно усещане и поведение.