Hyundai спешно ще пуска пикап, Kia може и да последва примера

Hyundai

Hyundai планира пикап от няколко години. Идеята беше представена от концепцията Santa Cruz през 2015 г. и се очаква да се появи на пазара в близко бъдеще.

Всъщност главният дизайнер на марката Люк Донкерволке каза пред Autocar , че моделът ще пристигне „колкото е възможно по-скоро“.

„Виждали ли сте пикапа (Santa Cruz) от шоуто в Детройт през 2015 г.? Автомобилът е в процес на разработка“, каза той. „От моя страна, той е завършен, остава процесът, който да го въведе в производство“.

Все още не е известно дали производствената версия на Santa Cruz ще съперничи на Ford Ranger и Toyota Tacoma в Северна Америка или ще тръгне след по-големите F-150 и Chevrolet Silverado.

Донкерволке също разкри, че може да последва пикап и от Kia, и се смята, че той ще се конкурира с Renault Alaska, Mercedes-Benz X-Class, Mitsubishi L200 и други модели в Европа.

Новият американски оперативен директор на Kia, Майкъл Коул, намекна за такъв модел, като каза, че пикап е „нещо, към което можем да погледнем“. Въпреки това, той няма да дебютира, докато Kia не подсили своята SUV гама. Едно от превозните средства, които ще дойдат през следващите няколко месеца, е Telluride, с места за 8 човека.

Hyundai базира предстоящия си пикап на кросоувър платформа. Това може да го направи по-тромав извън пътя, но вероятно ще се отрази на крайната цена на продукта, както и в комфорта на пътуването.

Според предишни доклади, пикапът на Hyundai може да се предлага с бензинов двигател, като например 1.6-литров турбо вариант или 2.4-литров атмосферен двигател. Първият предлага 201 к.с. и въртящ момент от 264 Nm в Elantra Sport, докато вторият е способен на 185 к.с. и 241 Nm въртящ момент в Sonata.