Kia Telluride 2020: Поредният голям SUV, който идва скоро

Telluride

Kia извървя дълъг път. Днес базираната в Южна Корея компания предлага пълна гама от качествени предложения от компактния Ceed до спортния седан Stinger и луксозния K900.

Така че накъде ще поеме партньорът на Hyundai? Помнете ли ръбатия концепт Telluride от 2016 г.? Е, моделът ще влезе в производството и последните шпионски снимки показват, че ще следва духа на концепта. Така че, нека се задълбочим.

Неизбежно, когато повечето автомобили достигат производство, много рядко те се доближават до оригиналната концептуална кола. Telluride (име, което все още няма да бъде потвърдено) не е изключение, въпреки че някои дизайнерски идеи са забележими.

Квадратната, мускулеста предница е запазена, макар и с разширена решетка и фарове, поставени далеч в ъглите. От друга страна, външният вид е по-скоро масов, въпреки някои уникални хромирани елементи.

Отзад, Telluride разполага с вертикална задна врата, вертикални LED светлини и полирани двойни накрайници.

Разположен над Sorento в гамата, триредовият Telluride ще разполага с достатъчно пространство за 8 пътници, а оформлението със 7 седалки с по-удобни кресла ще се предлага в по-луксозните версии. Всички модели ще предлагат гъвкави конфигурации за седалките, изобилие от стойки за съхранение, много държачи за чаши и USB портове. С други думи, всичко, което очаквате от автомобил, който иска да бъде практичен като миниван, но с много по-приключенски дизайн.

Въпреки това, най-големият въпрос остава луксозната кабина. Представете си най-доброто от германските и корейски салони. Надяваме се, че масивният панорамен покрив на концепта ще радва и серийния модел, както и големите дисплеи в стил Mercedes.

Говорейки за инфоразвлечение, UVO системата на Kia ще предлага Apple CarPlay и Android Auto, Wi-Fi свързване, навигация, дистанционно стартиране и контрол на осветлението. Очаквайте набор от помощни функции като AEB (автономно аварийно спиране), предупреждение за сблъсък, 360-градусова камера, поддържане на лентата, разпознаване на пешеходци и следене на мъртва точка.

Концептът от Детройт използва хибридно задвижване с 400 к.с., което комбинира 3.5-литров V6 с 270 к.с. и електрически мотор с 130 к.с.

Съществуват спорни доклади дали Telluride ще се основава на по-дълга платформа от Sorento или на луксозната K900. Последната ще даде на големия SUV достъп до мощния 3.3-литров Twin-Turbo V6 на Kia, който създава 365 к.с. и въртящ момент от 510 Nm. Друга възможност е актуализираната версия на 3.3-литровия атмосферен V6 двигател от  Sorento, която произвежда повече от 290 к.с. и 341 Nm. Мощността ще бъде изпращана до всичките четири колела чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия и ще предлага разпределение на въртящия момент.

Северна Америка ще бъде основният пазар на Telluride, но главният дизайнер на Kia Europe, Грегъри Гийом, не изключи, че ще има продажби в други страни, включително Русия.

Основните му конкуренти ще бъдат Volkswagen Atlas, Ford Explorer, Chevrolet Traverse, Dodge Durango, Honda Pilot, Subaru Ascent и предстоящият Hyundai Palisade SUV.

Очакваме производствената версия на Telluride да дебютира преди края на годината, като продажбите ще започнат в началото на 2019 г.