Honda Civic Type R – съвършеният хот-хеч

Honda Civic Type R не просто е един от най-добрите хот-хечове на пазара, това е може би най-съвършеният автомобил с предно предаване.

На хартия конкурентите на Honda Civic Type R би трябвало да го превъзхождат. Volkswagen Golf R, Ford Focus RS и Subaru WRX STI все коли със задвижване на четирите колела.  И все пак Honda-та е просто изумителна.

Въпреки че Type R се произвежда в същата фабрика с обикновения Civic, той определено няма нищо общо с него. Под капака на „звяра“ седи страхотен двулитров агрегат с турбокомпресор и зашеметяващите 306 к.с. Освен това скоростната кутия е РЪЧНА шест степенна, истински кеф!

Благодарение на диференциала с ограничено приплъзване и липсата на турбо „дупка“ Honda-та развива 100 км/ч. за 5.4 секунди. Впрочем колата отдавна доказа, че се представя повече от страхотно на писта, но какво става, ако това е вашата всекидневна кола? Вероятно си представяте див автомобил, който трудно може да бъде обуздан. Постоянно боботене, резки движения и огромен разход на гориво. Да ама НЕ ! Type R осен чистокръвен спортист е и страхотна кола за всекидневно возене с нотка адреналин. Ако не включите спортните настройки, хечбекът се движи съвсем спокойно и плавно. Е визията му разкрива, че е хулиган, но в това няма лошо. Honda Civic Type R е много приятен и за по-дълги пътешествия. Щом стъпите на магистрала, той се движи съвсем тихо и плавно. А най-хубавото е, че щом някой наглец ви се залепи зад задната броня, само с натискането на едно копче, ще превърнете спокойствието в скорост и агресия.

Щом седнете на предната седалка на Honda-та веднага ще разберете, че не сте в случаен автомобил. Това е може би най-състезателната седалка монтирана във всекидневен автомобил. Тя ви обгръща и гарантира, че ще ви „държи“ сигурно, дори в най-жестоките завои, а отгоре на всичко е и страшно удобна. На задния ред пък спокойно могат да се разположат двама сравнително едри мъже. Ако пък се притеснявате, че Civic-ът няма да е достатъчно практичен за семейството ви, то въобще не го мислете. Багажникът на хот-хеча е огромен, а в случай, че трябва да пренесете някоя кухненска печка, задната седалка пада с едно елементарно движение и Type R-а се превръща в най-бързата „баничарка“.

Honda Civic Type R по нищо не отстъпва на конкуренцията си.

Ако ви притеснява това, че той е само с предно предаване, ето ви още една причина да го изберете – той е най-евтин измежду конкурентите си. Общо взето всички коли на компанията, носещи баджа Type R са специални. А Civic-ът също не прави изключение, дори напротив, той е един от най-съвършените.

Ако Civic Type R ви впечатлява, то вижте това сравнение с легендарната Honda NSX – ТУК