Епична битка между Honda NSX-R и Honda Civic Type R

Какво сравнение само ! Една от най-емблематичните Хонди – NSX-R се изправя срещу най-новия спортист на компанията – Honda Civic Type R.

През 1990 година пилотът от Формула 1 – Аертон Сена съдейства на Honda да изградят един съвършен и сравнително достъпен спортен автомобил, именно NSX-R. Сега – 27 години по-късно ще изправим купето срещу най-новия спортен автомобил на компанията – Honda Civic Type R.

Honda NSX-R разполага с 3.0 литров V-образен двигател с 6 цилиднъра и 276 коня. Ако не сте запознати с модела, предвид мощността, сигурно се питате, компресор или турбина подпомагат двигателя. Ами не, автомобилът е атмосферен. Не е зле, а? От другата страна имаме Honda Civic Type R (2017 година), който разполага със скромните 2000 кубика под капака, но благодарение на турбокомпресор те генерират цели 306 к.с.

Като цяло и двата автомобила са доста иновативни за Honda. NSX-R доставя чувството, че се возите в супер автомобил, като да речем Ferrari, но е подходяща и за всекидневно шофиране. Изключително ниската точка в която е разположена шофьорската седалка, както и фамозният звук на двигателя със сигурност няма да ви оставят безразлични.

Между суперспортиста и 5-тото поколение Civic Type R общото е червената буква, която означава толкова много. Новият Civic излиза точно 25 години след старта на топ модификациите на японците. „Династията“ на марката започва именно с NSX-R и прогресът за четвърт век е забележителен.

Когато заговорим за прогрес, трябва да отбележим, че за две години между двата Civic Type R той е забележителен. Последната генерация идва с независимо задно окачване, Comfort настройки за гладко шофиране и по-добро управление при неравности. Също така са добавени чудесен диференциал с ограничено приплъзване, много добри спирачки и доста гъвкаво шаси. Двигателят е изключително здрав, а шофьорската позиция е почти перфектна.

Новият Civic Type R изглежда малко „дебел“ и неугледен до изваяното купе NSX-R. Въпреки това, японецът е един от най-добрите „хотхечове“ на пазара в момента. Type R брандът на Honda се намира в перфектна форма. Но за да заеме това впечатляващо място, той трябваше да се докаже. Какво по-добро доказателство от купето NSX. Производителят се е постарал да съчетае радостта от шофирането, срещана в тогавашното Ferrari 348 и практичността на Porsche 911. И е успял перфектно.

Много е направено, за да се рафинира спортистът. Бил е подложен на строга диета. От него са свалени музикалната система, резервната гума, а седалките са заменени с Recaro от карбон и кевлар.Олекотените Enkei джанти спомагат също и са спестени 100 кг. Общото тегло е едва 1230 кг.

Шасито и окачването са доста по твърди в R версията. VTEC V6 двигателят е пренастроен, а скоростите са скъсени. За жалост от този прекрасен модел са произведени едва 483 броя. Твърде малко, като никой не е достигнал до Европа. Трябва да кажем и две думи за дизайна. Ниският профил, дългата задница и агресивната стойка придават визия на боен самолет.

Чудесната кабина е още по-привлекателна заради невероятната си видимост. Всъщност видимостта е толкова добра както напред, така и назад, че смеем да твърдим е по-добра отколкото в Civic-a. Ниската позиция на шофьора създава чувството, че направо „ядете“ асфалта.

Спирачките и сцеплението са също невероятни. Двигателят не дава впечатление да ви счупи врата, но автомобилът се чувства точно като суперкар. Може да леко муден в началото на обортомера, но след 6000 об/мин. дори и отвъд 8000 об/мин. ще усещате как скоростта нараства все повече и повече. Може би най-впечатляващото нещо в NSX-R e скоростната кутия. Тя е толкова запаметяваща се, че след 25 години още ще се говори за нея.

Очаквайте подробности и за Civic Type R.