Ford Shelby GT500 е най-добрият Mustang за всички времена

GT500

Откакто Ford се появи Shelby GT350 и GT350R, феновете на Mustang знаеха, че истинската награда ще бъде изцяло новата версия на GT500. Тя дойде с гръм и трясък и включва огромен 5.2-литров V8, заедно с гигантски компресор.

Ford обаче не разкри всички подробности за новия GT500, казвайки, че произвежда „над 700 к.с.“, което го прави способен на време до 100 км/ч. в средата на 3-те секунди и изминава 1/4 миля за под 11 секунди.

5.2-литровият V8 използва същия блок катоGT350, но коляновият вал ще бъде различен. Прикрепеният към мотора компресор е просто огромен, с капацитет 2,65 литра. Той е по-голям от тези в Hellcat и Camaro ZL1 и малко по-малък от този в Demon.

Не е чудно защо Ford претендира за „най-бързо ускорение и най-резултатна технология, предлагана досега във Ford Mustang“.

Ford Performance избра 7-степенната автоматична трансмисия Tremec, която изпраща мощността към задните колела чрез уникален карбонов карданен вал. Самата скоростна кутия може сменя предавки за по-малко от 100 милисекунди, според Ford, и се предлага с няколко режима; те включват нормален, спортен, драг и пистов режим. Налични са и предпочитани от клиентите функции като лаунч контрол.

За успешно използване на колосалната мощност шасито на новия Mustang GT500 идва с преработена геометрия на окачването, по-леки пружини, следващо поколение MagneRide амортисьори и нов електронен сервоусилвател. Комплектът от масивни 420-мм двуроторни апарати отпред с шест-бутални Brembo-та отзад осигуряват необходимата спирачна сила.

Ford ще предлага новия Mustang GT500 с два пакета за поведение: първият, наречен Handling Package, включва регулируемо окачване и специален спойлер. По-якият пакет се казва Carbon Fiber Track Package и включва 20-инчови карбонови джанти, които са с половин инч по-широки отзад (11,5 инча), обичайните гумени Michelin Pilot Sport Cup 2, регулируемо GT4 крило, карбонови елементи и липса на задни седалки.

Агресивният дизайн на Ford Shelby Mustang GT500 е създаден в сътрудничество с инженерите на Ford Performance, което позволява на предницата да смуче с 50% повече въздух в сравнение с GT350.

„С двойно по-голям отвор и 50% по-голям въздушен поток за охлаждане в сравнение с Shelby GT350, заедно с най-напредналите аеродинамични компоненти, които някога сме предлагали, всеки милиметър от Shellby GT500 има за цел да подобри производителността“, каза Мелвин. Бетанкур, мениджър на дизайна на Ford.

Интериорът придобива свои собствени специални щрихи, включително карбонов инструментален панел и нови кори на вратите с контрастни шевове. Комплектът състезателни седалки Recaro е опционален, а Ford предлага и по-удобни седалки с регулируеми възможности и велур.

Продажбите на новия Ford Shelby Mustang GT500 ще започнат тази есен, като Ford ще разкрие окончателните данни през следващите месеци.