Ferrari 812 Roadster се очаква скоро

812

Ferrari правят V12 суперавтомобили, както и кабриолети. Рядко обаче тези две се събират, но според най-новата информация, точно това се подготвя в Маранало.

Кабрио версия на Superfast 812 е на път, като някои клиенти вече са депозирали бъдещия модел.

Съобщенията са от Марсел Масини, един от най-добрите експерти на марката. И за разлика от напълно отворените (и изключителни) Monza модели, се твърди, че новият модел ще идва със сгъваем твърд покрив – подобен на този в 488 Spider и Portofino.

Това би означавало очевидно отклонение от последните V12 кабриолети на Маранело. 550 Barchetta Pininfarina, 599 SA Aperta и F60 America, базирано на F12, включваха само платнен покрив. 575 Superamerica пък дойде с много интересно решение на покрив, подобно на това в Renault Wind, проектирано от бившия Pininfarina дизайнер Леонардо Фиораванти.

Освен тавана, можем да очакваме кабриолетът да отразява точно характеристиките на съществуващото 812 купе, което се отличава с 6.5-литров V12 агрегат с мощност от 789 конски сили и въртящ момент от 730 Nm – най-мощният модел, който Ferrari някога е предлагал в серийно производство. Задвижването на задните колела е подсигурено чрез 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител и подпомогнато от завиване на четирите колела. Superfast достига до 100 км/ч. за 2.9 секунди, максималната скорост е 340 км/ч. и времето за обиколката на Fiorano е 1: 21.50 – точно колкото на 488 Pista и 1 сек. по-бързо от F12 Berlinetta.

Най-големият въпрос обаче е колко бройки ще произведат от Ferrari. Гореспоменатите предшественици са строго ограничени издания със съответна цена. Ще трябва да изчакаме и да видим дали компанията ще продължи традицията или ще произведе толкова, колкото може и да продаде. Но може и да не се налага да чакаме още дълго, за да разберем. Очаква се моделът да се появи до началото на новата година.