леклер

Ferrari представи новата контролираща електроника в двигателите на болидите за Гран при на Китай, следвайки проблема, който струваше победата на Шарл Леклер в Бахрейн.

Младият пилот беше на път да грабне първата си победа във Формула 1 по време на втория си старт в отбора на Ferrari, но един от цилиндрите на двигателя спря да работи в последните етапи на състезанието и в крайна сметка пресече финала трети.

След проверка на двигателя в Маранело, отборът установи, че проблемът е причинен от късо съединение в системата за управление на инжекционната система.

От Скудерията заявиха, че „никога преди не е виждано да дефектира въпросния компонент“.

Червените няма да сменят целите двигатели в Китай, където Леклер завърши трети на откриващата свободна тренировка днес – на 0.256 сек. от съотборника си Себастиан Фетел.

Те двамата, обаче, имат нова система за контрол, монтирана на моторите, което Autosport потвърди в отговор на проблема на Бахрейн.

Друг отбор също може да се похвали с нова електроника управляваща системите на болида – Haas. При американците е обновен модулът, който отговоря за управлението на множество компоненти по комплексния V6 турбо-хибриден двигател, но най-вече е засесгната системата за възстановяване на енергия.

Интересно е, че другият отбор с двигатели Ferrari, Alfa Romeo, не е направил промяната. Все още не се знае защо.

Подмяната на електрониката не води до наказания. Ако се наложи следваща такава, обаче, отборът ще бъде наказан с позиции в стартовата решетка.