BMW X3 и X4 M Competition ще предлагат над 500 к.с.

Съществува йерархия сред най-мощните машини на BMW. Над стандартните модели се намира серията M Performance, по-горе стоят М моделите и накрая Competition изданията. Последните обикновено са най-мощните леки автомобили от Бавария, но най-новите слухове сочат, че може да се разпрострат и върху кросоувърите на марката.

В този случай това са предстоящите X3 M и X4 M. BMWBlog и BimmerToday черпят информация от неотдавнашни изявления от бившия главен изпълнителен директор на M дивизията. Той се спекулира, че Competition версиите на двата модела могат да дойдат с 500 конски сили или дори повече.

„Благодарение на успеха на М3 и М4, ние искаме да предложим Competition моделите възможно най-скоро“, съобщи Франк ван Меел при премиерата на новия М5 Competition. Ван Меел посочи, че новият двигател, който ще задвижва мощните кросоувъри ще има повече възможности да излезе извън очакваната мощност от 450 к.с. „Този двигател ще надхвърли производителността на всички X3 и X4, които сме създали до днес. И така, той ще надхвърли това, което знаете от нашите конкуренти.“

Конкурентите, за които се говори, могат да са модели като Mercedes-AMG GLC 63 S (с 510 к.с.) и Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio (503 к.с.). Porsche Macan Turbo, за сравнение, предлага „само“ 434 к.с. (дори и с опционалния Performance пакет), а новото Audi RS Q5 се очаква да бъде с около 450 к.с.. Но ако BMW иска да изпъкне, вероятно ще трябва да предложи поне 500 к.с.

Разбира се, всеки Competition модел би трябвало да предложи повече от на мощност. Така че бихме очаквали хардкор кросоувъра да се похвали с по-твърдо окачване и други подобрения, за да го различим от „стандартните“ М модели и да увеличи още повече неговите възможности. Все пак все още чакаме да видим новите X3 M и X4 M.