BMW M4 DTM ще получи 2.0-литров 4-цилиндров агрегат

M4

Германският туристически шампионат DTM готви големи промени за следващия сезон. Те касаят не само участващите производители, но двигателите. BMW работи усърдно, адаптирайки своя M4 DTM към новия Class 1.

През сезон 2019 Deutsche Tourenwagen Masters изоставя старите V8 атмосферни двигатели, за сметка на по-малките 4-цилиндрови турбо агрегати.

Това е важна стъпка в координацията между DTM и японските серии Super GT и ще позволи на двете да провеждат съвместни състезания. Но дори и да работят отделно (както ще се случва в повечето състезания), единната нормативна уредба би трябвало да осигури по-силно взаимодействие към пътните автомобили, които участващите производители имат за цел да насърчават.

В случая с BMW, монтирането на новия 2.0-литров турбо 4-цилиндров двигател наложи необходимостта от модифициране на колекторите и изпускателната система на M4 DTM, като следващите разработки трябва да са готови преди началото на следващия сезон. Но преди това да се случи, новият M4 завъртя първите си обиколки в завода Dingolfing на BMW – и можете да чуете как ще звучи в клипа по-долу.

„След първите ми километри с новия DTM двигател, не мога да дочакам следващия сезон“, каза Бруно Шпенглер, шампионът за 2012 г., който застана зад волана на автомобила. „Мога само да си представя колко много ще се забавлявам на пистата с толкова много BMW Turbo Power. Можете да усетите допълнителните конски сили. Феновете ще видят още повече шоу през 2019. Времето на пълна газ е намалено – но максималната скорост е по-висока от преди. Ще трябва да работим още по-усърдно зад волана. „

Това ще бъде първият път, когато DTM ще позволи турбокомпресори, тъй като те бяха премахнати през 1990 година. Но това не е нова територия за BMW. „BMW Turbo Power се радва на успех в моторните състезания в продължение на почти 50 години“, отбелязва директорът на BMW Motorsport Йенс Марквард. „През първата година с турбо двигател в BMW през 1969 г., Дитер Квестер веднага стана шампион в Европейския шампионат с BMW 2002 TI. През 1973 г. BMW 2002 Turbo стана първият немски автомобилен производител с турбокомпресор. Сега добавяме нова глава към тази история в DTM. „

Заедно с новите двигатели и планираните съвместни състезания със Super GT, DTM се подготвя за оттеглянето на една марка и пристигането на друга. Mercedes излиза от сцената, като бе част от модерната епоха на състезанията ѝ от създаването през 2000 година. На негово място идва Aston Martin със своя Vantage, подкрепен от партньора HWA.