Нови хоризонти пред DTM и Super GT

След като Mercedes заявиха, че ще се оттеглят от DTM шампионата след сезон 2018, бъдещето пред германската надпревара не изглежда розово. Два производителя в лицето на Audi и BMW са недостатъчни, а включването на трети изглежда невъзможно на този етап. Все повече се заговори за обединяване на регулациите в споменатия шампионат и японската туристическа надпревара Super GT.

Очаква се новите правила да влязат в сила за сезон 2019, но това ще стане много трудно. Новият клас ще се казва Class One. Почти не остана време за обсъждане на регулациите, а разликите в двете надпревари са огромни. Автомобилите в DTM използват 4.0-литрови атмосферни V8 двигатели, ограничени до 500 к.с. От друга страна японският Super GT шампионат използва 2.0-литрови twin turbo 4-цилиндрови двигатели, разполагащи с над 600 к.с. Различия има и в типа състезания, като например, че японските автомобили са създадени за състезания за издържливост, както и не разполагат с контролни гуми, както е в DTM.

2019 г. ще е преходна за германците, като не се знае дали тогава ще има смесено участие на производители или то ще се отложи за следващата година. Факт е, че Lexus и Nissan ще участват в последния кръг на тазгодишната надпревара, макар и тестово, а германските производители ще дойдат за финала в японските серии на Мотеги през Ноември.

Целият този преход е свързан и с това, че е много трудно, а и скъпо нов производител да влезе в DTM. Със сливането с японските производители се очаква спад на разходите и по-голяма привлекателност за други марки и отбори. А и кой не би искал да гледа гума до гума Audi RS5 до Nissan GT-R и BMW 4series до Honda NSX? Стискаме палци скоро да видим най-доброто от германския и японския туристически шампионат в едно.