bmw m3 e36

BMW M3 E36 е от онези коли, които просто ги искате. Тя не е икономична, единствено със своето задно предаване, дори не е и много практична. Тя е истинска, елегантна и всеки я иска.

Второто поколение на BMW M3 – E36 започва да се произвежда през 1992 година. Последните бройки от ембелематичният спортист излизат от завода седем години по-късно, през 1999 година. За разлика от M3 E46, 36-цата освен във вариант купе и кабрио има и четириврат седан.

BMW M3 E36 е първата M3-ка с шест цилиндров редови мотор. Първоначално бегачката се задвижва от 3-литров агрегат с 282 к.с. Скоростните кутии са 5-степенна ръчна и отново 5-степенна автоматична скоростна кутия. Спринтът до 100 км/ч. отнема 6 секунди, а максималната скорост е 250 км/ч. Доста впечатляващо предвид годината на производство и задното предаване. През 1994 година на пазара се появява лимитираната версия – BMW M3 E36 GT. Отново се задвижва от атмосферен 3-литров агрегат, само че мощността е увеличена на 295 к.с.

През 1995 година баварците пускат още „по-напомпана“ версия на M3 купе и седан. Под капака на звяра, вече мърка 3.2-литров агрегат с 321 конски сили. Освен това, вече колата може да бъде оборудвана и с шест скоростна механична скоростна кутия или със SMG – роботизирана механична скоростна кутия.

За разлика от новите автомобили на M-Power, BMW M3 E36 не крещи със своята визия.

BMW M3 E36, подобно на M5 E39 не търси внимание с визията си. Гледайки последното поколение на M3, Е36-цата ни изглежда направо скромно. Ако не сте фен на марката, едва ли би ви направила особено впечатление. Разбира се, ако се загледате, веднага ще откриете разлика в броните, а и праговете са доста по-агресивни. Джантите са красиви и стилни, но и те за разлика от тези на сегашните спортисти не са огромни, а гумите си имат сериозен профил.

Веднага щом отворите врата на M3-ката ще разберете, че това не е просто поредното BMW. Салонът е направо брутален, а километражът сочи 280 км/ч. Трилъчевият спортен кожен волан, горди носи баджа „M“, както и скоростният лост.

С всеки изминал ден цената на BMW M3 E36 се покачва, като по-запазените екземпляри на малко километри , могат да излязат дори по-скъпо от чисто нова M3-ка. Все още обаче може да се намери 36-ца на размуна цена, внимавайте обаче тя да няма ръжда, както и да не е блъскана от всяка възможна страна. Все пак говорим за кола, разполагаща с около 300 к.с. и значително по-малко системи за безопасност от днешните бегачки.

Второто поколение на BMW M3 е страхотен автомобил. Както казахме разходът му е висок, обслужването също. При правилно управление обаче, насладата и усмивките са безкрайни. Ако имате достатъчно пари и не се притеснявате да ги дадете за стар автомобил, но за сметка на това изключително истински, то BMW M3 E36 е вашата кола.