BMW M обмисля разработка на самостоятелни модели

BMW M

BMW M може да започне да разработва самостоятелни модели, подобно на Mercedes-AMG от последните години.

По време на световното представяне на BMW X3 M и X4 M, BMW M шефът Маркус Флаш каза пред Car Sales, че някои бъдещи модели на BMW M няма да бъдат просто модифицирани версии на съществуващите такива.

„Разработваме М варианти, които ще могат да са самостоятелни, без да имат предшественик“, каза той. Запитан дали става дума за поръчкови модели, Флаш отговори „потенциално възможно“ по-късно добавяйки, че компанията вече е взела решение за такова превозно средство и всъщност има предвид повече от един M модел.

Все още няма информация относно бъдещите автомобили и категориите, в които ще се подвизават. Все пак компанията би искала да създаде хиперкар, но едва ли има нужда в момента от такава машина.

„Ще се радваме да го направим… но ние сме част от голяма компания и правим само неща, които имат смисъл икономически и са от значение за марката. Досега М е най-добрата марка за мощни автомобили и ние не се нуждаехме от хиперавтомобил. Така че, от гледна точка на марката не е необходимо, М е силен такъв, какъвто е.” каза той. „Икономически, хиперкар проектите винаги са трудни и затова предпоставките за превръщането на такъв в реалност са очевидно много трудни, но не бих го изключил.“

Ако BMW M започне да създава поръчкови модели, то тя ще следва стъпките на Mercedes-AMG. Точно това се случи с компанията от Афалтербах, която вече разполага с AMG GT, AMG GT 4-Door и предстоящия One хиперкар.