BMW 440i среща KIA Stinger GT-S

KIA

Преди година идеята за модел на KIA, който да се изправи срещу BMW купе със задно предаване бе смешна.

KIA правят малки, достъпни, градски автомобили от десетилетия. Никога не са се докосвали до света на спортните машини със задно предаване, но това стана факт тази година. Първият им подобен опит – KIA Stinger GT-S е автомобил, взел най-доброто от Европа. Макар че идеята изглежда доста нетипична за ентусиастите, изпълнението е доста добро. Днес кореецът ще се изправи срещу доказал се спортист със задно предаване – BMW 440i.

Честно казано, KIA Stinger би трябвало да се конкурира с BMW 440i Gran Coupe, но тестът е във Великобритания и единственият вариант е 440i Coupe. Двата германеца са идентични механично, така че сравнението ще е честно.

Механично двата автомобила се доближават доста. В BMW 440i Coupe виждаме познатия 3.0-литров 6-цилиндров редови двигател с турбо. Той произвежда 320 к.с. и 450 Nm въртящ момент. Задвижването се осъществява чрез ZF 8-степенна автоматична скоростна кутия, която е свързана само със задния мост. Задвижване на четирите колела се предлага отделно. KIA Stinger GT-S разполага с 3.3-литров V6 с две турбини. Той е способен на 370 к.с. и 510 Nm въртящ момент. Скоростната кутия е идентична и тя също е свързана със задните колела. Отново 4х4 задвижването е опционално.

KIA

Въпреки повечето мощност, KIA Stinger не е много по-бърза от BMW 440i Coupe.  Германецът черпи предимство от по-ниското тегло и по-добре калибрирания двигател и скоростна кутия. Технически двата автомобила са идентични, но що се отнася до управление те са доста различни.

Екипът на Piston Heads сякащ се наслаждава повече на KIA Stinger GT-S. Въпреки по-големия си технологичен напредък и по-впечатляващото преминаване през някои завои, BMW-то не е толкова удовлетворяващо колкото KIA-та. Окачването на Stinger е доста по-добре настроено и балансира чудесно теглото на автомобила. Чувството на пътуване с лодка е съвсем непонятно за корееца. Движението на задницата е забележително и винаги осигурява необходимото сцепление. В 440i Coupe настройките на окачването не могат да да осигурят перфектното усещане. В режим Sport то е прекалено твърдо, а в Comfort – по-меко от необходимото.

KIA

В интериорно отношение BMW-то е доста по-изпипано. Използвани са по-качествени материали и технологии за направата му. KIA-та все пак не е барака. Тя е достатъчно комфортна и луксозна, готова да задоволи всички без най-големите сноби.

Изборът би могъл да се сведе до следното. Ако искате премиум марка и повече лукс във вашата спортна кола, BMW 440i е перфектният избор. Ако все пак можете да направите компромис с интериора и да спестите малко пари, то KIA Stinger GT-S е само за вас. Все пак KIA да победи BMW в динамичен тест – това не се вижда всеки ден.