Kia Stinger GT 3.3T AWD 2018 – готова ли е за спортен седан?

Новата Kia Stinger се цели в спортния клас седани, но сякаш нещо мъничко не ѝ достига.

Тя е изградена на платформата на Hyundai Genesis g70, което само по себе си вече е респектиращо. Всъщност новият Stinger повече прилича на четириврато купе. В позиционно класово отношение тя застава някъде между Mercedes C и E-класите и BMW 3-та и 5-та серия.

Всички GT модели са задвижвани от 3.3-литров V6 twin turbo мотор, който се среща в огромната лимузина Genocis G90 и Genesis G80 Sport. Мощността му е 365 к.с. и 510  Nm и се предава чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия, разработена от Kia.

По-слабичките Stinger модели се захранват от 2.0-литров четирицилиндров турбоагрегат с 255 к.с. и 350 Nm и същата скоростна кутия. Всички версии на модела са със задно предаване, като опционално системата може да се преобразува в задвижваща всички колела. Тогава тя ще изпраща до 50% въртящ момент към предната ос.

Stinger GT е оборудван точно според името, което носи. Спирачки Brembo, регулируеми амортисьори и гуми Michelin Pilot Sport 4 допълват прекрасно мощния двигател. Автомобилът предлага 5 нива на поведние: Comfort, Sport, Smart, Eco, и Custom. Последната опция ви предлага сами да си настроите твърдостта на окачването, картата на дросела, смяната на предавките и звука от ауспуха.

Stinger – ът изглежда доста ядосан и агресивен отпред. Фаровете и решетките придават нужната капка арогантност, която да подчертае, че автомобилът е бърз. Интериорът е семпъл и спортен. Впечателние правят опростеният централен панел, прозрачните уреди, плоският отдолу волан и кожената тапицерия. Отзад има повече пространство за пасажерите, отколкото изглежда, въпреки скосената линия на тавана.

Новата Kia показва зъби и в динамично отношение. Ускорението от 0 до 100 км/ч. отнема едва 4.6 сек., а максималната скорост е 270 км/ч., разбира се електронно ограничена. Тези данни са по-подходящи за по-големи и напомпани лимузини, като например Audi A6 3.0T или Cadillac CTS V-Sport.

Изглежда, че от Kia са създали изключителен конкурент на по-малките луксозни седани от Германия, Япония и САЩ. Stinger – ът е изключителна сделка, що се отнася до хардуера, който предоставя и скромната цена. Тя стартира от $39,895 за базов GT и достига до $52,595 за топ изпълнението. Все още не е дорасъл младият кореец, за да се изправи срещу по-големите и тежки седани, но със сигурност не бихме останали безразлични към него.