BMW 3-Series (G20) срещу предшественика си (F30)

3-Series

Кой е най-емблематичният модел на BMW, за който се сещате? Вероятно повечето от вас биха казали 3-Series. Това е напълно нормално, тъй като той е един от най-продаваните, най-обичаните и най-търсените седани на пазара.

Фактът, че наскоро беше представена нова 3-ка, е доста голям за цялата автомобилна индустрия, тъй като моделът отдавна е еталон за спортен седан по отношение на динамиката на шофиране.

Неотдавна обаче съперници като Jaguar XE станаха ужасно близки до най-доброто представяне на 3-Series, а Alfa Romeo Giulia даже го е надминала според мнозина.

Разбира се, има нещо повече в един премиум продукт, отколкото динамиката на шофиране. Докато разработваше G20, BMW трябваше да се тревожи за комфорта и технологиите, ефективността, естетика и много други аспекти, които просто не може да се подминат.

Ако прочетете нашето представяне за разкриването на 3-Series, несъмнено ще знаете, че новото G20 е най-модерната, 3-ка създавана някога, може би готова да изпревари Mercedes и Audi, когато става дума за бордови технологии. Обаче сякаш BMW са превърнали новата 3-Series в по-малка 5-Series. Дали това е правилната стъпка?

3-Series

3-Series

По време на процеса на проектиране, BMW искаше да се увери, че модерният външен вид ще бъде подчертан от прецизни повърхности, докато големите бъбреци, новите фарове и тънките L-образни задни светлини му придават съвсем ново излъчване в сравнение с предшественика F30.

В сравнение с фейслифт версията на F30, новият модел изглежда с по-добри пропорции. Неговата предна част вече не изглежда странна от определени ъгли, докато профилът е малко по-внушителен благодарение на видимо по-високата линия на прозорците.

Що се отнася до задната част, там нещата са доста различни. Ако не разпознавате колата като BMW заради дизайна на задната част, можем напълно да ви разберем. Задните светлини изглеждат малко като на Lexus. F30, от друга страна, имаше истински L-образни задни светлини, а не само L-образни LED ленти.

Дизайнът на таблото на F30 спрямо това на G20 е доста различен. Ако ви харесва технологията, със сигурност ще изберете новия модел. Live Cockpit Professional технологията на BMW, заедно с интелигентния персонален асистент, по-големия head-up дисплей, осветлението и 12,3-инчовия и 10,25-инчовия дисплей правят внушителната разлика. И нека не забравяме, че интериорът е по-просторен.

3-Series

3-Series

Електронна спирачка вместо ръчна, плюс изцяло нов дизайн на дръжките на вратите довършват различията.

Общо взето, таблото в G20 определено е по-модерно и ако мислите, че изглежда, че принадлежи към по-скъпа кола, това е така, защото всъщност е взето от последната 5-Series G30.

Крачката между F30 и G20 изглежда доста голяма. Като се има предвид и рязкото обезценяване на по-стария модел, изцяло си заслужава преминаването към по-новата версия на 3-Series.