пикап

Членът на борда на директорите на BMW Клаус Фрьолич и изпълнителният директор на компанията отхвърлиха всякакви планове и надежди за построяването на пикап, който да се конкурира с товарния Mercedes X-Class.

Още откакто се случи премиерата на X-класа, баварската компания е залята с въпроси дали не обмисля да пусне модел, който да се противопостави на Mercedes-а. По-голямата част от запитванията идват от Австралия, където местните представителства от години апелират за лансирането на модел пикап.

Говорейки пред издание Motoring по време на автомобилното изложение в Париж, Фрьолинг заяви, че това няма да се случи, защото BMW не се нуждае от луксозен пикап в гамата си от бизнес гледна точка.

„Аз съм лошият човек. Не виждам доказателства, че подобен ход може да даде положителен резултат. За нас пазарният сегмент е много малък, защото сме на по-високо ценово ниво от това на пикапите.“

„Премиум страната на този сегмент е изключително слаба и на много малко места в света е развита. Ако погледнете сегмента с пикапите, цените са им много, много ниски.“

Имаше слухове преди известно време за евентуално партньорство на BMW с Toyota за построяването на пикап върху платформата на Hilux. Това щеше да последва от съвместната разработка на моделите Supra и Z4 и щеше да прилича на връзката между Nissan и Mercedes, от която се роди X-класа.

Фрьолич отрече подобна идея да приемана някога от BMW, заявявайки че никога не биха поставили емблемата си върху чужд инженерен труд.