BMW няма да се откаже от V12 двигателите

V12

Все повече и повече автомобилни компании се отказват от големите и лакоми V12 агрегати. Техни заместници са по-компактни единици, значително по-ефективни и вече по-мощни. Но такъв ли е случаят с BMW?

BMW очевидно ще запази големия V12-двигател в 7-Series за поне още четири години. Това коментира Михаел Байер, шеф на задвижването на сегашния модел, който говори с Top Gear.

„Ние ще запазим [V12] за останалата част от това поколение поне до 2023 г.“, каза той по време на премиерата на преработеното 7-Series.

V12

И докато това може би е последният модел на BMW с V12, Байер добави, че има възможност да се създаде голям twin turbo 6.0-литров агрегат. Той ще трябва да съответства на следващия кръг изисквания за емисиите след 2023 г., въпреки че това ще бъде „изключително трудно“.

Ангажиментът на BMW към V12 звучи малко като загубена кауза в началото, докато не откриете, че търсенето на M760Li чупи рекорди, благодарение на клиентите от Изтока и Китай.

Всъщност BMW се изненада от това колко клиенти са поръчали топ версията в гамата, тъй като 6-литровият двигател идва с огромни данъчни санкции в страни като Китай. Очевидно китайските клиенти, които имат средствата за закупуване на чисто нови 7-Series, предпочитат да плащат солидно за M760Li, вместо да се примирят с някоя от по-слабите версии.

V12

„Откакто показахме този автомобил, ние бяхме на максималния капацитет за изграждане на тези двигатели,“ каза шефът на BMW 7-Series за продукта Кристиян Мецгер.

Въпреки това, новото M760Li вече няма да бъде най-мощният модел в гамата, най-вече заради новите филтри за твърди частици, необходими за спазване на последните правила за емисии. Сега двигателят произвежда 577 к.с. вместо 602 к.с.