BMW не смята да се впуска след Mercedes-AMG A45 с 1-Series

1-Series

BMW не се интересува особено от мощна 1-Series M версия, която би могла да се конкурира с Mercedes-AMG A45 S и следващото поколение Audi RS3.

По време на неотдавнашно интервю с Auto Express, продуктовият шеф на BMW M Карстен Прийс каза, че марката трябва да се съсредоточи към превозните средства с глобално значение.

„Ако се вгледате в значението на мощните хечбеци, те не са глобални продукти“, каза той.

Новото BMW 1-Series представлява значително отклонение от предшествениците си, тъй като е със задвижване на предните колела, а не на задните. Автомобилът идва и със задвижване на всички колела в M135i, модел, който се конкурира с автомобили като Audi S3, Volkswagen Golf R и Mercedes-AMG A35.

Очевидно е, че BMW M има възможността да направи подобрена версия на M135i, но Прийс не е убеден, че такъв модел би създал (глобален) бизнес смисъл.

„Ако създадете нещо като “ 1″, разбира се, ще трябва да увеличите цената, защото влагате повече неща в него. Но дали това би било разумно бизнес предложение не е нещо, за което бих отговорил веднага с да“ – каза той.

BMW M правеше 1M Coupe между 2011 и 2012 г. като така изпрати първото поколение 1-Series. Макар този модел да е обичан от ентусиастите, второто поколение 1-Series не получи подобна версия и неговата гама завършваше с M140i. BMW обаче построи M2 Coupe, което по същество е наследник на 1M Coupe.