BMW не вижда бъдеще във V12 двигателя

V12

Главният изпълнителен директор на BMW M Маркус Флаш казва, че е малко вероятно V12 двигател на немския производител да остане за дълго време в производство.

По време на интервю с Autoblog, той беше попитан дали 12-цилиндровият двигател има бъдеще. „Отвъд това, което имаме, не вярвам, че ще видим нов модел с 12 цилиндъра в обозримо бъдеще“, отговори той.

Още през април, шефът на подразделението за задвижване за 7-Series, Михаел Байер заяви, че BMW ще запази сегашния си V12 за сегашната 7-ма серия, което означава, че той ще остане до 2023 година. Компанията ще може да актуализира twin-turbo 6.0-литровия агрегат, за да се съобрази с новите емисии след 2023 г., но заяви, че ще бъде „изключително трудно“.

6.0-литровият V12 на BMW е представен в мощния M760Li и този модел се продава добре в Близкия изток и Китай. Всъщност германският производител твърди, че веднага е имало търсене на този двигател и M760Li като цяло, което потвърждава, че има нужда от него.

Агрегатът може да изпомпва 602 к.с., но новите правила за емисии означава добавят филтри за частици, намалявайки мощността до 577 к.с. Все пак, това не е малко за луксозен седан, с който искате да покажете положение.

Компании като Ferrari и Lamborghini запазват V12 благодарение на хибридизацията, но изглежда, че BMW, няма да направи същото.