Не за първи път ще говорим за автомобил, който навремето е струвал цяло състояние, а днес не е нужно да сме много богати за да си го позволим. И ако досега под фокуса ни попадаха само спортни автомобили, то е време да поговорим и за някоя бърза, но по-скоро бизнес ориентирана кола. А какво по-подходящо от Audi S8 D2.

Audi S8 D2 се появява на пазара през 1996 години. Автомобилът е изграден на същата платформа, като Audi A8, но разполага с по-мощен агрегат, по-спортно поведение и по-агресивна визия.

Първото поколение на Audi S8 се задвижва от 4.2 литров бензинов агрегат първоначално с 340 к.с., а по-късно и с 360к.с. Типично за всички по-мощни автомобили на компанията и лимузината е оборудвана с 4X4 система (Quattro). Както споменахме има две модификации на двигателя. До 1999 година, когато излиза Facelift-a на колата, той разполага с 340к.с., а след обновяването, вече генерира с 20к.с. повече. Най-често лимузината е в конфигурация с 5-степенна автоматична скоростна кутия, но има и екземпляри с 6-степенна механична. За добро или за лошо, отдавна сме отвикнали да срещаме толкова висок клас автомобили, с „добрата стара ръчка“. В зависимост от това, кой агрегат ще изберете и коя скоростна кутия, времето за което ускорява S8-цата до 100км/ч. е между 5.4 и 6.6 секунди. Все пак, не забравяйте, че говорим за автомобил, скоро празнувал втория си юбилей, така че автоматичната скоростна кутия не може да предложи най-добрата динамика. Тъй че, щом става въпрос за ускорение, стига да можете да превключвате предавките бързо, то с ръчната скоростна кутия ще с чувствате доста по-бързи.

Все пак има и Audi A8 D2 с 4.2-литров агрегат, защо да плащам повече за S8?

Въпреки че и в Audi A8, и в Audi S8 D2 намираме 4.2-литров агрегат, то не се лъжете, колите са доста различни. Да не забравяме, че агрегата в S8-цата е малко по-мощен, но не само това различава двете лимузини. Топ версията на модела разполага с по-големи и силни спирачки. Освен това, колата е с по-твърдо и ниско окачване, благодарение на което в завои се чувства значително по-стабилно. Визуални разлики също не липсват. Най-много се открояват хромираните огледала, в тон с повечето екстериорни детайли. Предната решетка пък гордо носи надписа „S8“. Джантите са по-големи, а гумите по-широки.

Когато обаче, говорим за топ версията на най-висок клас автомобил, при това на един от автомобилните гиганти, то лукса е просто задължителен. А Audi S8 D2 определено може да „вкара в малкия си джоб“, дори чисто нови лимузини. Екстри, като кожен салон, мултифункционален волан, темпомат и подгрев на седалките са си направо стандартни. А по-добре оборудваните екземпляри могат да се похвалят дори със соларен шибедах. Мултимедия и навигация също не са чужди на S8-цата. А благодарение на големия простор ще се чувствате еднакво комфортно и на предната и на задната седалка.

Пишейки за някоя кола, винаги освен позитивите, търсим да намерим и нещо, което не ни харесва

. Е в Audi S8 D2 тази задача ни затрудни доста сериозно. Да, колата е атмосферна и няма динамиката на съвременните турбинирани бегачки. За сметка на това ускорението е постепенно и плавно, а щом влезе във високите обороти става наистина сериозно. Агрегата е изключително здрав, като дори поддръжката не е фрапантна от финансова гледна точка. Единствено разходът на гориво е висок, но все пак говорим за V8-ак. За сметка на това пък, багажника е доста голям, а родните газаджии няма да се затруднят особено много.

Audi S8 D2 е перфектната лимузина, особено ако не разполагате с особено висок бюджет. Тя е надеждна, практична, бърза и е перфектна за всеки, който обича подобен вид автомобили. С нея можете да бъдете елегантния съсед или „гангстера“ на квартала, въпрос на избор. Освен това, благодарение на Quattro-то заснежените пътища едва ли ще ви уплашат.