Audi TT RS 2018

Репутацията на Audi TT е на красив спортен автомобил, но без особени забележителни показатели. Въпреки това Audi се стараят да опровергаят всеобщото мнение с второто поколение TT RS.

В новото Audi TT RS преобладават шестоъгълните и трапецовидни детайли. То впечатлява още и с турбинирания 5-цилиндров двигател, достигащ 400 к.с. Сега TT RS не само ще изглежда, но и ще се движи като спортен автомобил.

Новият RS се базира на TT RS 2012-2013 с една съществена разлика: единствената трансмисия е 7-степенен автоматик с двоен съединител. Двигателят е по-лек, защото блокът е от алуминий и произвежда 40 к.с. повече. TT RS тежи вече 1483 кг., или с 19 кг. по-малко от предшественика си. Взети заедно, – повече мощност, по-малко тегло и автоматична скоростна кутия – правят новия TT ​​RS значително по-бърз от предишния модел.

След отпускане на спирачката, гумите Pirelli P Zero насочват максималния въртящ момент от 480 Nm право към асфалта. Пет-цилиндровият двигател изстрелва лекото купе, а скоростната кутия с двоен съединител сменя предавки при 6800 об/мин.

Времето от 0 до 100 км/ч. отнема едва 3.4 сек., а класическата 1/4 миля се изминава за 11.9 сек. Тези данни поставят TT RS в същата група с почитаните Porsche 718 Cayman S и Chevrolet Corvette Grand Sport. За разлика от цитираните конкуренти, Audi е подходящо във всякакви условия, благодарение на легендарната quattro система.

Такъв малък звяр се нуждае от големи спирачки. Те са 8-бутални отпред, а към Dynamic Plus пакета може да се поръчат карбоново-керамични дискове.

При първоначалната си цена от $ 65,875, TT RS е в ценовия клас на Cayman S и Corvette Grand Sport. Въпреки че отстъпва от Corvette в завои и от Porsche в престижа и поведението, Audi компенсира със стил и възможност за ежедневна употреба.

За разлика от Corvette, при TT RS 65 няма компромис в качеството на интериора. Точно обратното. Интериорът на модела е стилен шедьовър на простотата и модерното. Audi премахва екрана за навигацията и инфоразвлечението, който се среща в почти всички нови автомобили и го премества в 12.3 инчовия екран пред шофьора. Климатичните бутони са добре интегрирани в самите вентилационни отвори, които затоплят и охлаждат кабината, оставяйки централната конзола проста и красива. И въпреки че толкова много функции в един екран могат да са объркващи, Audi обещават, че той е невероятно интуитивен. Единственият пропуск в дизайна е, че воланът често скрива дисплея при включена камерата за обратно виждане, когато се паркира.

С двигател, който демонстрира характер, дизайн, който излъчва стил отвътре и отвън, и невероятно линейно ускорение, TT RS заема своя собствена ниша в сегмента на спортните автомобили. Това е кола, достойна за уважение и, надяваме се вие също да мислите така.